Откриха скални рисунки, показващи животни, изчезнали преди 12 000 години (СНИМКИ)

NetNews

Десетки хиляди картини от ледниковата ера, открити върху лице на скала, хвърлят светлина върху живота на хората и животните от преди 12 500 години. Една от най-големите колекции в света на праисторическо скално изкуство е открита в амазонската тропическа гора, предава trafficnews.bg.

В проект, под името „Сикстинската капела на древните“, археолозите са открили десетки хиляди картини на животни и хора, създадени преди 12 500 години по скални стени, простиращи се на почти 13 километра в Колумбия.

Датирането им се основава отчасти на техните изображения на вече изчезнали животни от ледниковия период, като мастодонта – праисторически роднина на слона, който не е бродил из Южна Америка от поне 12 000 години. Има и изображения на палеолама, изчезнала камила, както и гигантски ленивци и коне от ледниковия период.

Всички тези животни са били виждани и рисувани от някои от първите хора, достигнали до Амазонка. Техните снимки дават поглед към една изгубена, древна цивилизация. Мащабът на скалните рисунки е толкова огромен, че ще отнеме поколения, за да бъдат изучени.

Откритието е направено миналата година, но досега се е пазело в тайна, тъй като е заснето за голяма поредица на Channel 4, която ще бъде прожектирана през декември: "Мистерията на джунглата: Изгубени кралства на Амазонка".

Мястото се намира в Serranía de la Lindosa, където заедно с националния парк Chiribiquete са открити и други скални изкуства.

Освен това върху картините има изключително интересни мотиви като хора, скачащи с нещо, силно наподобяващо бънджи.

Хосе Ириарте, който е професор по археология в Университета Ексетър и експерт по Амазонка и предколумбийската история, споделя снимките от уникалното откритие.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Две денонощия в снежен капан заради калпава навигация

Двойка прекара две денонощия в автомобил под наем насред гората заради подвеждаща информация от навигационната система, съобщава шерифската служба в окръг Скамания, щата Вашингтон. Анди Нгуен и Хайди Тран се доверили на бордовата навигация на кросоувъра Toyota, но се озовали в снежен капан. Обезпокоени роднини на мъжа и жената се […]