Отнемане на имущество за близо 400 млн. лв. е поискала КПКОНПИ до юни

NetNews

Отнемане на незаконно имущество за над 397 млн. лв. е поискала Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество през първите шест месеца на 2021 г. Това става ясно от приетия отчет за първото полугодие по направленията превенция на корупцията, публичен регистър, конфликт на интереси, противодействие на корупцията, отнемане на незаконно придобито имущество, управление на обезпеченото и отнетото имущество и международна дейност, съобщиха от комисията.

За отчетния период са приети 1 931 решения на КПКОНПИ. Внесени са 111 искания за налагане на обезпечителни мерки с цена на исковете в размер на 67 474 750,30 лв., с предложено за обезпечение имущество в размер на 20 447 570,75 лв. В окръжни съдилища в страната са внесени искове за отнемане на незаконно придобито имущество в общ размер на 397 566 618,94 лв. Влезли в сила за отчетния период са 17 съдебни решения, с които е постановено отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна и незаконна дейност, на обща стойност 3 844 188,24 лв.

Докладвани на Комисията са 533 лица на висши публични длъжности, които не са подали декларации за имущество и интереси или са ги подали извън установените срокове. За 243 от тях е взето решение за извършване на проверка за установяване на незаконно придобито имущество. Приети и в процес на обработване са ежегодните декларации на задължените лица, сред които са ежегодните и финални декларации на депутатите от 44-ото и 45-ото Народно събрание, на редовното и служебното правителство, на ЦИК и на всички административни структури по закон. Съставени са 100 акта за административни нарушения, издадени са 51 наказателни постановления, а в 14 от случаите е заплатена глоба в общ размер на 21 000 лв.

През първото шестмесечие са постъпили 121 сигнали за конфликт на интереси, от които са образувани 46 производства. Останалите или са прекратени поради липса на основания, или са обединени с вече съществуващи производства. За периода са наложени финансови санкции след установен конфликт на интереси за общо 268 650, 35 лв.

От дирекция "Противодействие на корупцията" са извършени 256 прокурорски проверки. Приключила е работата по 165 преписки и резултатите са докладвани на съответните прокуратури. За шестмесечието са извършени 273 оперативно-издирвателни мероприятия на територията на цялата страна относно предотвратяване, разкриване и противодействие на корупционни престъпления от лица на висши публични длъжности. Резултатите от работата по 467 сигнала са изпратени по компетентност на Специализираната и Апелативната специализирана прокуратура, Инспектората към Висшия съдебен съвет, окръжни и районни прокуратури в страната, министерства и държавни агенции.

КПКОНПИ е провела процедури за съхранение на следното обезпечено имущество: благородни метали (злато и сребро) за общо 926 295 лв.; парични средства в чуждестранна валута на обща стойност 65 870, 79 лв.; поименни ценни книжа размер на 1 396 800 лв., както и автомобили на обща стойност 68 850 лв. Изготвени са 7 искания са продажба на МПС в етапа на обезпечение, така че имуществото да може да бъде заменено с паричен еквивалент. Общата стойност на имуществото, върху което са наложени обезпечителни мерки през първото шестмесечие на 2021 г., е 21 613 986,23 лв. За отчетния период по реда на НПК са наложени обезпечителни мерки върху 21 недвижими имота и 16 МПС.

По линия на международната дейност за шестмесечието са отработени 106 искания за установяване на имущество за и от чужбина. Държавите, с които е осъществено взаимодействие и обмен на информация са: Франция, Великобритания, Испания, Молдова, Белгия, Латвия, Естония, Италия, Ирландия, Германия, Гърция, Нидерландия, Чехия, Украйна, Румъния, Португалия, Литва, Австрия, Хърватия, Дания, Финландия, Унгария, Люксембург, Малта, Полша, Словакия, Словения, Швеция, Монако, Албания, Грузия, Израел, Швейцария и Турция.

Сключени са споразумения за професионално сътрудничество с Комисията за разрешаване на конфликт на интереси на Република Хърватска (CRCI), с Националния орган за борба с корупцията на Република Италия (ANAC) и със Специализираната служба за разследване на Република Литва (STT).

КПКОНПИ е приета за пълноправен член в Европейската мрежа на органите за интегритет и сигнализиране на нередности(NEIWA)на 4.06.20201 г. В ход е процедура по разглеждане на кандидатурата на Комисията за членство в т.нар. "Мрежа за почтеност", обединяваща държавни институции от различни страни с правомощия по отношение на превенцията на корупцията и интегритета на държавните служители.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Божидар Андреев разочарован: Нервен съм, че за пореден път се провалих

Божидар Андреев бе изключително разочарован от представянето си в Токио. Българският щангист остана пети в класирането в категория до 73 кг, а до последно докосваше бронза. "Нервен съм, че не успях да успея и за пореден път се провалих. Надявам се по-напред да не е така и на следващата Олимпиада […]