Отново недоволстват срещу концесионера на „Смокиня“

NetNews

Отново избухна недоволство срещу концесионера на плаж "Смокиня", предаде БНТ. След сигналите за разорани дюни и бетон на ивицата граждани сигнализираха, че върху естествения пясък е посипан нов, с различен цвят и структура.

В тази част от ивицата на плаж "Смокиня", за която се твърди, че е с различен пясък, с просто око разлика не може да бъде направена, но от кадри с дрон ясно се различава цветя на пясъка. Според активисти той е донесен умишлено, според концесионера пясъкът е един и същ.

Притесненията на граждани са, че по ивицата е насипан чужд пясък, който нарушава автентичността на плажа.

"Аз специално на този плаж ходя повече от 35 години, вече и знам какво беше и виждам какво се случи. Освен концесионерите други хора не познавам аз, които да одобряват това изравяне на плажа по всички ивици, където има концесия. В даден момент се оказва това, че концесиите носят много повече вреди на плажовете, отколкото ползи", каза Васил Гюров.

Концесионерът на ивицата обаче е категоричен, че на плажа друг пясък не е носен. Ежедневно се почистват миди и боклуци, което променя цвета му.

"Пясъкът на този плаж си е бил тук, тук е и в момента. Разлика се получава при самото чистене. А по тъмната ивица, която се получава, това е пясъкът, който е изчистен и е нагрят от слънцето. Когато целият плаж се изчисти, той трябва да се мине минимум 7-8 до 10 пъти между чадърите, тогава, когато се нагрее плажът, е един и същи", казва концесионерът на плажа Иван Алексиев.

Ивицата се почиства както с машина, така и ръчно, за да не бъдат засегнати дюните. Все още целият плаж не е обработен напълно, затова се получавали и разноцветните петна. Летовниците също не виждат нередност в пясъка.

"Не, не съм забелязала. В тази част, в която се намирам в момента, е прекрасен – чист, хубав, ситен", казва Пламена Пилитова.

"Плажът ми харесва. Смятам, че в момента е поддържан добре", каза Красимира Славова.

"Много ми харесва пясъка, не виждам, ако някой Ви се е оплакал, не виждам защо, пясъкът е хубав", каза Христо Христов.

Екоинспекцията в Бургас се е самосезирала и в понеделник се очаква да бъде направена проверка на място.

Различният цвят на пясъка се намира в активната ивица и не засяга дюните, а всеки концесионер има право преди сезона да извършва подготвителни дейности за почистване на ивицата.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Хора с увреждания излязоха на шествие в София

Хора с интелектуални и психично-здравни увреждания излязоха на шествие в София, предаде NOVA. С балони в ръце музика и добро настроение, те минаха по ключови булеварди с искане да отпадне запрещението за тях. Според организаторите законът, който действа у нас от 1949-та година, лишава тези хора от граждански права. Така […]