Отново нощен градски транспорт в София от 1 ноември

NetNews

В 23.30 часа на 1 ноември в София се възстановява движението на нощни автобусни линии, но засега само по две от предишните линии – от „Люлин 1“ до „Младост 4“ и от Студентски град до „Обеля“, съобщиха от Центъра за градска мобилност в петък на фейсбук страницата си.

И в четирите посоки пътуващите могат да хванат автобус от общата спирка на пл. „Княз Александър Първи“ в центъра на столицата.

Билетът струва 2 лева, колкото и преди спирането на нощните линии, и важи за неограничен брой прекачвания. Такъв може да се купи от шофьора срещу пари в брой или да се плати на устройствата с физическа или виртуална банкова карта. Друга възможност е плащане на пътуването през мобилното приложение, където можете да се плати също с банкова карта или през мобилен оператор.

Нощни пътувания може да се заредят и предварително в картите за градски транспорт Sofia city card или в Sofia city card Ultralight.

От Центъра за градска мобилност напомнят, че пътниците, които имат годишна карта за всички линии, заплатена по редовна тарифа, 24-часов или 72-часов абонамент могат да валидират тези карти за возенето си в нощния общински транспорт.

Той принципно се състои от 4 линии и беше пуснат през април 2018 г., но спрян временно през септември 2020 г. заради пандемията от коронавирус. Това беше вторият опит за нощни автобуси след този по време на кметския мандат на Бойко Борисов. Тогава транспорт през нощта беше пуснат в навечерието на евроизборите през 2009 г. и беше спрян малко по-късно, защото генерираше загуби.

По същата причина – загуби и липса на интерес, общинският съвет на няколко пъти отлагаше връщането на нощните линии, въведени през 2018 г. Решението за това бе взето https://www.mediapool.bg/idvat-izbori-sofiya-puska-otnovo-noshtniya-transport-news349868.html през юли 2023 г. по предложение на общински съветници от ГЕРБ, „Демократична България“, „Патриоти за София“ и от независимия Борис Бонев.

Тогава бяха възстановени двете най-натоварени линии между ж.к. „Младост“ – ж.к. „Люлин“ и от Студентски град до кв. „Обеля“, които ще тръгнат в сряда през нощта.

Бе трябвало до края на година ще бъдат пуснати и линиите от ж.к. „Овча купел 2“ до кв. „Васил Левски“ и ж.к. „Дружба“ до ж.к. „Гоце Делчев“.

През лятото Борис Бонев коментира, че тези две линии ще са с променени маршрути, за да предоставят по-добро обслужване. Те няма да се движат само по основните булеварди, а ще влизат и в кварталите.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бизнесът готов да дава 20 000 лева заплата на ИТ специалисти

Заплатите на ИТ специалистите у нас са в изключително широки граници, показват данните от обявите в сайт, собственост на компанията DEV.BG, съобщи БТА. Възнагражденията в него варират от 800 лева до 20 000 лева. Разликата се дължи на различните нива на специалистите – от такива без опит, до ръководители на […]