Отпада изискването за холограмен стикер на дипломите за висше образование

NetNews

Отпада изискването за поставяне на холограмен стикер на дипломите за завършена образователно-квалификационна степен на висше образование. Това реши правителството, като прие промени в Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища. Основната причина за отпадане на това изискване е наложената от практиката промяна във функцията на холограмния стикер, съобщават от Нова телевизия.
Първоначалната идея за стикера е чрез него да се удостовери истинността на дипломите. С развитието на цифровите технологии през годините са разработени и въведени други механизми за контрол, които служат като подходящ механизъм за проверка и удостоверяване на автентичността им.

Регистрите за висше образование вече са оптимизирани. Предстои и въвеждането на изцяло нова функционалност на регистъра на всички действащи, прекъснали и завършили студенти и докторанти, по степени на обучение и по професионални направления. Чрез тази реформа регистърът ще се превърне в достатъчно надежден инструмент за проверка и контрол на провежданото обучение на конкретен студент, а по този начин и за удостоверяване на истинността на издадената диплома за висше образование.

Предлаганите промени имат за цел да намалят административната и регулаторна тежест за висшите училища в България. Те са обсъдени и подкрепени от Съвета на ректорите.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Продават истински „Батмобил“ на доста солена цена

През годините сме виждали различни реплики на „Батмобил“ да се продават по търгове и аукциони, но сега е един от редките моменти, когато на пазара се появява истински автомобил на Батман, участвал във филма. Колата всъщност е участвала в две от заглавията за супергероя – през 89-та година в Batman […]