Отпуснаха 13,5 млн. лв. за Новата болница в Ямбол, трябват обаче още близо 50 млн. за довършването ѝ

NetNews

Отпусната е сумата, необходима за довършването на строителните дейности по новия болничен комплекс в Ямбол, съобщи на страницата си в социалната мрежа ямболската областна болница. Днес Министерството на здравеопазването преведе останалите 13,5 млн. лева по сметката на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ за целта. Средствата бяха гласувани с приемането на държавния бюджет за настоящата 2022 г., се казва още в информацията.

От болничното ръководство изказват благодарност на всички, които до момента са помогнали Ямбол да има нова болница, отговаряща на съвременните стандарти за качествено здравеопазване. Посочено е също, че предстои на следващ етап да бъдат обявени обществени поръчки за обзавеждането и оборудването с медицинска апаратура на новата болница. Не се коментира обаче кога и откъде ще бъдат осигурени тези средства, тъй като за тях са необходими още около 30 млн. лв., които не са предвидени в бюджета.

Въпросните 13.5 млн. лв., преведени днес, са всъщност втората част от гласуваните още от кабинета „Борисов” 3 средства в размер на 27 млн. лв. – каквато рамка тогава поставиха премиерът и МЗ. По неясни причини те не бяха отпуснати на болницата от служебните правителства.

Впоследствие стана ясно, че за довършване на болницата за необходими още поне 54 млн. лв., като така общата сума ще надхвърли 70 млн. лв. За обзавеждане трябват 15 млн. лв., за медицинско оборудване 14 млн. лв., а за строителни дейности още 25 млн. лв. допълнително.

Забавянето във финансирането и строителството е факт. Отделно от това за провеждане на новите поръчки е необходимо доста технологично време. Така перспективата Ямбол да има нова болница непрестанно се отдалечава във времето и е с неясно бъдеще…

Още по темата:

До 72 млн.лв. набъбнаха разходите за Новата болница в Ямбол, Вигенин потвърди като приоритет довършването ѝ

Ямбол ще има нова болница, ама друг път. Може би…

„Очаква се” до края на годината Ямбол да има нова болница, конкретни суми за довършване не се споменават

Ямболските депутати по казуса Нова болница – всеки за себе си

ГЕРБ питат как болницата в Ямбол от 34 млн. стана 72 млн. лева

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Иво Инджев: Актуален враг №1 на Борисов вече не е Радев, а Кирил Петков

Журналистът Иво Инджев коментира на личната си страница във Фейсбук и в блога си политическите събития от последните дни, както и предстоящия вот н недоверие. Ето неговите разсъждения: “Съгласен съм с президента Радев”, изригна днес бившият ни премиер Борисов в пореден изблик на съгласие с най-демонизирания до неотдавна негов главен […]