Отсъствието на чужденци забавя възстановяването на този пазар

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Данните, публикувани от Агенцията по вписвания на Кипър показват отсъствие на сделки с чужденци, което забавя възстановяването на пазара. Продажбите на имоти на местното население обаче отчитат ръст през първите осем месеца на текущата година. Реализирани са общо 4089 покупко-продажби. На чужденци за същия период са продадени 2000 имота, като нивата преди пандемията не са достигнати. За сравнение, в периода януари-август 2020 г. са били реализирани 2884 сделки.

Основната причина за липсата на възстановяване на пазара с чуждестранни купувачи е пандемията. Също така беше отменена и програмата "Златна виза". Кипърските власти решиха да въведат ограничения, а също така Brexit също се яви пречка пред британските инвеститори, желаещи да купят имот в Кипър. Не трябва да се забравя, че британците дълго време бяха основната група чужденци, които купуваха имоти в островната държава.

През август на текущата година продажбите на имоти на местното население отчита ръст от 32% спрямо същия месец на миналата година. Основната причина за ръста е схема, чрез която се субсидира местното население и ниските лихви по ипотечните заеми.

С 24% са се повишили сделките с чуждестранни купувачи през август тази година спрямо същия месец на 2020-та. Сделките обаче се случват по-бавно заради пандемията и възстановяването на нивата отпреди нейното начало ще се забави. През миналия месец продажбите на граждани от държави-членки на Европейския Съюз са се увеличили със 60% на годишна база, а тези на граждани от трети държави отчитат спад от 1% отново на годишна база.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Възстановяват стари чешми в тунджански села по еко проект

Възстановяването на стари селски чешми на територията на община „Тунджа” и създаването на противопожарни депа са част от основните мерки по проект на Фондация „Екология, комуникации и общество“. Подробности по неговите цели и предстоящи дейности ще бъдат представени на пресконференция утре в залата на общината.