От ГЕРБ поискаха отваряне на Плана за възстановяване

NetNews

Според ГЕРБ трябва да бъде внесен проект на решение на Народното събрание, с което да се задължи служебното правителство да отвори Плана за възстановяване и устойчивост и да предоговори поетия ангажимент за затваряне на електроцентралите в Маришкия басейн. Тази позиция заявиха в изявление, излъчено във Facebook, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисова и депутатите Теменужка Петкова, Делян Добрев и Жечо Станков, предаде БТА.

„Това е моментът синдикатите ясно да изразят позициите си и да подкрепят това решение до края на седмицата за отварянето на Плана за възстановяване“, заяви Бойко Борисов. По думите му това е „последният шанс“ да се спасят над 4% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

„Бизнесът и работодателите да знаят, че когато тези 4% паднат, не могат да искат никакви компенсации за ток след това, защото той ще е внос и няма държавата да купува ток, за да им го дарява, коментира лидерът на ГЕРБ. Сега е моментът – едно е да го произвеждаш и да компенсираш, друго е да внасяш и да компенсираш“, добави той.

Теменужка Петков цитира отговор на служебния министър на енергетиката по темата. Според нея в отговора е посочено, че преговорите по Плана за възстановяване, свързани с декарбонизацията на България, са водени от Асен Василев, който по това време е бил вицепремиер и министър на финансите. По думите на Петкова в отговора на служебния министър е посочено, че не е правен анализ на мярката и на това колко и кои въглищни мощности трябва да отпаднат и че липсва анализ на алтернативните технологии и на необходимото време за внедряване.

Борисов заяви, че сега е много важно да се запазят енергийните мощности в Маришкия басейн и да започне изграждането на нови ядрени реактори, в противен случай България от производител на електроенергия, ще се превърне само в клиент.

Делян Добрев съобщи, че ГЕРБ са внесли проект на решение на Народното събрание, с което възлагат на Министерския съвет да сключи междуправителствено споразумение със Съединените щати за изграждане на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ и да започне дейности по лицензиране на площадка за осми блок. Добрев посочи, че този проект на решение ще бъде разгледан в парламентарната комисия по енергетика още следващата седмица и изрази надежда, че той ще бъде приет в пленарната зала.

Вече е време да вземем решението по същество за изграждане на този седми реактор, което ще гарантира енергийното бъдеще на България, ще даде сигурност на държавата, ще гарантира бъдещи инвестиции в страната ни, коментира Добрев.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Джеймс Камерън издаде, че "Аватар" 3 ще покаже тъмната страна на На'ви

Режисьорът Джеймс Камерън загатна, че третият филм от поредицата „Аватар“ ще покаже тъмната страна на расата На’ви, която обитава планетата Пандора, пише „Варайъти“. В „Аватар“ (2009) и продължението „Аватар: Природата на водата“ (2022) публиката се запозна с два различни клана, горските обитатели Оматикая и водното племе Меткаина – миролюбиви На’ви, […]