От днес трамвай 20 е с приоритет на светофарите в София

NetNews

От "Спаси София" се пребориха за обособяването на първото трамвайно трасе в София, където трамваите имат абсолютен приоритет на светофарите. От днес пътуването по две от най-натоварените трамвайни линии – 20 и 22, ще е по- бързо и по-комфортно заради редицата подобрения, по които градските активисти са работили през последните месеци заедно със заместник-кмета по транспорт Кристиан Кръстев.

,,Подобренията са три – трамваите няма да спират на светофарите, те ще се движат значително по-бързо, а разписанието им е синхронизирано, с което искаме да осигурим бърза и редовна алтернатива на автомобилите. На трамваите е осигурен пълен приоритет за преминаване през кръстовищата, като датчици засичат мотрисите и им осигуряват "зелена вълна" на шест последователни кръстовища от "Гео Милев" до депо "Искър". Това, в комбинация с наскоро ремонтираните трасета по булевардите "Дондуков" и "Асен Йорданов", ни позволява значително да ускорим движението на трамваите'', разказва Андрей Зографски от "Спаси София".

Като резултат от подобренията, пътниците ще пътуват чувствително по-бързо – пътуването с линия 20 между Дружба и центъра вече е със 6 минути по-бързо, а с линия 22 между Автостанция Изток и центъра – с 5 минути по-бързо. Нещо повече, Спаси София и ЦГМ съвместно са разработили ново синхронизирано разписание за линии 20 и 22 в общия им участък през центъра.

Това означава, че между гара "Подуяне" и метростанция "Опълченска" двете линии ще се движат на равномерен интервал от 6-7 минути и пътниците ще чакат по-малко по спирките. По-бързото пътуване, в комбинация с намаленото време за чакане по спирките, гарантират, че гражданите получават значително подобрена транспортна услуга. Правим го за софиянци с надеждата, че по-удобният градски транспорт ще привлече нови пътници и така ще намалим трафика и замърсяването на въздуха, уверен е Борис Бонев, независим общински съветник.

От "Спаси София" са доволни, че след години натиск, първото трасе с приоритет на светофарите в София е факт.

,,Това е сериозна крачка напред, а вече работим и по още един участък – трасето на трамвай 8 в "Люлин", заявяват активистите.

По думите им съвместната работа със зам.-кмета по транспорта и екипа му е доказала, че коренната промяна в София е възможна, стига да има желание за работа.

Наведнъж решихме няколко проблема – осигурихме приоритет и ускорихме и синхронизирахме трамваите, така че гражданите да почувстват разликата. Работим по още редица подобрения за градския транспорт, които се надяваме да станат факт през следващите месеци, споделя Андрей Зографски.

Градските активисти от "Спаси София" призовават столичната администрация да започне да работи с ускорени темпове, защото проблемите в града са много.

Проектите за няколко нови бус ленти и ограничени трамвайни трасета са вече готови и през пролетта би трябвало да започне изграждането им. Предложихме нова линия 173 свързваща "Овча купел" и "Цариградско шосе" и докладът предстои да бъде разгледан в общинския съвет.

Продължаваме работата и по ускоряването на десетки други линии, така че градския транспорт да стане по-добра алтернатива пред колите. София изостава много спрямо другите европейски столици и е необходима последователна работа по наваксване на изоставането, уверен е Гергин Борисов от "Спаси София".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Протестираха заплашени да останат без дом, писаха на Цацаров

Граждани на столицата, защитаващи интересите на 220 семейства, застрашени да останат без дом, манифестираха протестно днес в София. Те обвиниха държавните институции в незаконни действия. Недоволните от властите граждани внесоха копия от свое отворено писмо до КПКОНПИ и ДНСК. Ето и съдържанието на писмото им: "Ние сме хората, които в […]