От 1 октомври пътуваме с международни паспорти до Острова

NetNews

За момента 230 000 българи са се регистрирали по статут на уседналост във Великобритания. За 213 000 вече има отговор. До 30 юни е срокът за регистриране по схемата.

Това коментира пред bTV зам.-външният министър Георг Георгиев. Той поясни, че Великобритания ще бъде третирана вече като трета страна за ЕС. България работи с такива страни, но на сайта на агенция "Митници" има достатъчно информация. Ще има обмитяване за стоките над 30 лева. Спедиторските фирми знаят как се работи. От 1 октомври ще са нужни международни паспорти, преди това ще се пътува с личните карти.

До 6 месеца ще може да се пребивава без статут на уседналост, поясни той. Предстои до 28 февруари Европейският парламент да доуточни сделката Брекзит. Предстои уреждане на здравно-осигурителните права. Все още няма пълна яснота как стоят нещата за сезонните работници.

90 дни на всеки 180 могат да се рестартират пътуванията. Ще стане ясно колко дни трябва да прекараш извън Великобритания, за да се върнеш. Най-сериозен ще е проблемът за студентите, защото за тях отпадат вече режимите за стипендии през ЕС и те ще трябва да заплащат пълния размер на таксите. 6000 са студентите ни в момента във Великобритания.

Онлайн е кандидатстването сега за студентските визи, за да не бъде никой ощетен, това ще изисква все пак време, поясни Георгиев.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Португалия обяви своите приоритети

Португалия поставя няколко основни приоритета за своето европейско председателство. Това обяви португалският премиер Антониу Коща в материал пред EurActiv. Португалия приема председателството от Германия. Развитието на социалния стълб на ЕС трябва да създаде солидна основа на увереност. Търси се стратегическо укрепване на европейската автономност. ЕС трябва да е отворен за […]