Очакваме одобрение на ваксината на „Пфайзер“ на 31 декември

NetNews

Надявам се на 31 декември да имаме разрешение от ЕК за ваксината на „Пфайзер“, а към 12 януари да приключи процедурата за препарата на „Модерна“, заяви българският представител в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов в „Тази събота“ по бТВ.

Общо в момента се разработват 40 ваксини, от които 6 се смятат за перспективни и за тях се води научна дискусия.

Специалистът по фармакоепидемиология описа подробно процесът на одобрение, през който ще минат ваксините. В процеса е ангажиран изследователският потенциал на цяла Европа. Предстои на 28 декември да се проведе извънредно заседание на комитета към Европейската агенция по лекарствата, а на следващият ден ще има среща и на националния ни орган, отговарящ за медикаментите, след което да бъде придвижено становището за одобрение от ЕК.

В момента от „Пфайзер“ отговарят на допълнителни въпроси за своята разработка. Особено важен момент е изготвянето и превода на листовките за употреба на ваксината, отбеляза проф. Гетов.

Най-важният въпрос е да се валидира производственият процес на големите производствени партиди на ваксините, както и да се осветли документацията, която е свързана с ваксините и която ще бъде на разположение на обществото и медиците, обясни фармацевтът.

Хората не трябва да се тревожат от това, че препаратът на „Пфайзер“ е разработен в кратки срокове, защото той стъпва на прототип на вече съществуваща ваксина. Краткият срок е предпоставен и от проблемите, пред които е изправено обществото заради коронавируса. Освен това оценките на влиянието на тези ваксини и терапиите е започнало „веднага след като се е появила първата нишка на рационалност в научната литература, отбеляза фармацевтът.

Ползите от ваксините са доказани във времето и те са ни спасили от много заболявания, припомни, проф. Гетов.

Процесът на оценката на профилът на безопасност продължава и след началото на имунизационната кампания. Освен че ще бъде следен от отговорните органи, всеки гражданин може да подава сигнал за нейните ефекти, каза фармацевтът.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Жан Тод: Михаел Шумахер има шанс да се върне към нормалния живот

Бившият шеф на Михаел Шумахер като спортен директор на Ferrari, а сега близък до семейството на германеца – Жан Тод, зарадва феновете с коментар за състоянието на германската легенда и шансовете да се завърне към нормалния живот. Седемкратният световен шампион във Формула 1 получи тежка травма на главата в края […]