Пазарът на жилища в България е напълно променен

NetNews

Днешната картина преди 10 години би сринала пазара на недвижими имоти. Пандемията би довела до рязко спиране на пазара, а оттам до срив в цените, а поредицата от избори би накарала инвеститорите да заемат изчаквателна позиция. Нищо от това обаче не се случи на пазара, коментират анализатори. По техни данни влиянието на пандемията е отминало за три месеца (бел. ред. април, май и юни 2020 г.), а политическата нестабилност, предизвикала цунами от избори, по никакъв начин не влияе на играчите на пазара.

В действителност това, което преди 10 години би довело до срив на цените на жилищата, днес е катализатора българинът да инвестира и последния си лев в имот. Липсата на лихви по депозитите в съчетание с ниската цена на ипотечните заеми кара хората да купуват жилища.

Не по-маловажен е факторът миграция. Липсата на работа в малките и средни градове, както и връщането на част от българите от чужбина в резултат на съкращения, заради пандемията, увеличи миграцията не само към София, но и към големите градове. Това отвори огромен дефицит за жилища, респективно и поскъпването е значително.

Индикация за случващото се на пазара на недвижими имоти, в частност на жилищата, е и мярката на БНБ да принуди търговските банки да гарантират с двойно по-голям собствен капитал всеки отпуснат жилищен заем. Мнението на финансисти е, че подобна мярка е индикация за рисков имотен пазар.

През първото полугодие на текущата година са продадени 60 000 нови жилища на обща стойност около 6 млрд. EUR. От въпросната сума 5 млрд. EUR са собствен капитал, а 1 млрд. EUR а заемен. Именно това съотношение е сред основните причини за поскъпване на имотите – възможността да се купува със собствен капитал, коментират финансисти.

Проблемът с „тъмните прозорци“ се задълбочава с всеки изминал ден. Причината е, че повечето хора купуват с цел да избегнат инфлацията и да съхранят спестяванията си. „Те просто купуват жилището и го заключват“, обясняват посредници.

И още една съществена разлика днес спрямо картината преди 10 години. Тогава брокери смело прогнозираха какво ще се случи с пазара, накъде ще тръгнат цените, какъв ще е процентът на увеличение. Днес подобни прогнози почти никой не се наема да прави. Отговор на въпросите докога ще продължи поскъпването, с колко, кога цените ще тръгнат надолу, никой не дава.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

ЦСКА с "президентски" трансфер: Привлече сина на Румен Радев

Георги Радев – синът на президента Румен Радев, на 17 септември навърши 18 години. Пълнолетието си наследникът на държавния глава отпразнува със свои съотборници от ЦСКА. От началото на тази година дванадесетокласникът Георги е преминал тихомълком в елитната юношеска група на „червения“ клуб до 19-годишна възраст. Преди това той тренираше […]