Палестинците от Ерусалим предпочитат израелски паспорти

NetNews

Мнозинството от арабите в Ерусалим биха предпочели да станат израелски граждани, вместо да живеят под палестинската власт, показва ново проучване, предаде специално за БТА израелската агенция ТПС.

Проучване от юни 2022 г. сред близо 400 000 араби, живеещи в източен Ерусалим, поръчано от Вашингтонския институт и проведено от Палестинския център за обществено мнение, установи, че половината (48%) от арабските жители на града казват, че биха предпочели да станат граждани на Израел, а не на палестинска държава.

От 2017 г. до началото на 2020 г. тази цифра се движи около едва 20%. След драстична промяна в мненията, малцина (43%) от жителите на Източен Ерусалим казват, че биха избрали Палестина, а още по-малко – 9% биха избрали йорданско гражданство.

Освен това 63% от арабите в Източен Ерусалим са съгласни „донякъде“, че „би било по-добре за нас, ако бяхме част от Израел, а не от палестинската автономия или земите, управлявани от Хамас“.

„Тези поразителни констатации представляват връщане към прагматичните нагласи на Източен Ерусалим, регистрирани последно през 2014 г. Сегашното по-примиренческо настроение вероятно отразява неотдавнашния им опит с израелското здравеопазване, социални помощи, възможност за пътуване както в Израел, така и извън него, и работни места през последните две години вследствие на коронавируса“, ​​обясни Дейвид Полок от Вашингтонския институт.

В този контекст 62% са съгласни, че „палестинците трябва да се съсредоточат върху практически въпроси като работа, здравеопазване, образование и стабилност на ежедневието, а не върху големи политически планове или варианти за съпротива“. Същият брой също е съгласен, че „в момента палестинците трябва да обърнат много повече внимание на противодействието на екстремистките ислямски тенденции в собственото ни общество“. Солидно мнозинство от 65% казват, че „палестинско-израелският конфликт е предимно само за политици или стари хора и аз просто не мисля много за това“.

61% не са съгласни, че „палестинците трябва да преминат към нова интифада“ и дори повече – 68% казват, че атаките срещу израелски цивилни, включително заселници, са нещо „лошо“.

Около половината араби в Източен Ерусалим изразиха надежда, че „някой ден можем да бъдем приятели с израелците, тъй като в крайна сметка всички сме човешки същества“.

Анализът се основава на проучване лице в лице, проведено от 6 до 21 юни, с извадка от 300 възрастни араби. Статистическата грешка е в рамките на 6%, при 95% ниво на сигурност.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Великобритания дава 3 милиона долара за разследване на военни престъпления в Украйна

Великобритания обеща да дари допълнителни 2,5 милиона британски лири (2,96 милиона долара) за подпомагане на украинските прокурори, разследващи предполагаеми военни престъпления, извършени от руските въоръжени сили, предаде ДПА, като се позова на Форин офис. Британското министерство на външните работи съобщи днес, че помощта ще включва изпращането на мобилни съдебни екипи […]