Папа Франциск е на визита в Ирак

NetNews

От днес до 8 март папа Франциск е на апостолическа визита в Ирак, първата му в тази страна, откакто той оглави Римокатолическата църква.

Програмата на папата е натоварена и включва посещение на някои символични места. Още за днес е предвидена среща на Франциск с местните власти в президентския дворец в Багдад, а после той ще произнесе реч по време на среща с духовни лица в католическата катедрала "Света Дева Мария Застъпница" в централния квартал "Карада" на иракската столица.

Там на 31 октомври 2010 г. джихадисти от "Ал Кайда" извършиха най-кървавото нападение срещу християни в Ирак, като убиха 44 богомолци, двама свещеници и 7 членове на силите за сигурност.

В събота папата ще пътува за Наджаф, на 150 километра южно от Багдад. Градът е едно от светите места за шиитите, защото в него се намира мавзолеят на имам Али, зет на пророка Мохамед и основател на шиитския клон на исляма.

В Наджаф папата ще се срещне с великия аятолах Али Систани, най-висшия духовник за повечето шиити в Ирак и смятан за такъв и от много шиити по света.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Над 20 души от изборната администрация в Невестино са се ваксинирали

Над 20 души от администрацията, ангажирана с изборите в община Невестино, днес се ваксинираха. Втората доза ще получат на 25 март. По този начин ще имат имунитет за вота. Това каза зам.-кметът на Невестино Йордан Глогов, цитиран от БНР. Ваксинирането е направено с ваксина "Пфайзер" и "Бионтех". Списъкът е бил […]