Парламентът одобри! Чехия иска американски военни на своя територия

NetNews

Чешкият парламент очаквано одобри днес подписан през май договор за отбрана със САЩ, който ще задълбочи военното сътрудничество и ще улесни разполагането на американски войски на чешка територия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Долната камара на парламента гласува със 115 на 18 гласа в подкрепа на Споразумението за сътрудничество в отбраната. Договорът, одобрен миналата седмица от чешкия Сенат (горната камара), сега отива при президента Петър Павел, като се очаква той също да го одобри.

Документът ще очертае правна рамка за евентуално разполагане на американски войски в страната на фона на руската агресия в Украйна, отбелязва АП.

„В тази ситуация не можем да се справим без силен съюз с други демократични страни, заяви чешкият министър на отбраната Яна Чернохова пред депутатите в долната камара. „Сделката е изцяло в наш национален интерес“, подчерта тя.

Чернохова подписа договора с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин на 23 май във Вашингтон. САЩ имат такива споразумения с още 24 страни от НАТО, в това число Полша, Словакия, Унгария, Литва, Латвия, Естония, Румъния и България, които формират източния фланг на алианса, припомня АП.

Освен депутатите от съставената от пет партии управляваща коалиция в подкрепа на договора гласуваха повечето им колеги от опозиционното движение АНО (ДА), ръководено от бившия премиер популист Андрей Бабиш.

Против договора гласува основната антимигрантска популистка партия „Свобода и пряка демокрация“, която твърди, че пактът излага на риск суверенитета на страната и прави възможно постоянното присъствие на американски войски на чешка територия. Всяко конкретно разполагане на американски сили обаче ще трябва да получи одобрението на чешкото правителство и парламента.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Фентанил: опустошителният възход на едно опасно лекарство

В САЩ кризата с опиоидите продължава да взима жертви – и след пандемията от коронавирус. Или по-скоро заради нея. Към проблема с хероина и медикаментите, отпускани по рецепта, сега се прибави и този с много по-опасния фентанил – синтетичен опиоид, който постепенно плъзва и из Европа. В Америка опиоидната криза […]