Пеевски нае лобистка фирма за помощ с „проблеми в САЩ“

NetNews

Българският депутат, бизнесмен и издател Делян Пеевски е наел една от най-влиятелните лобистки компании във Вашингтон, за да му помогне с "проблеми в САЩ", съобщава "Свободна Европа". Договорът е между BGR Group и българската фирма "Авиора Консулт" на адвокат Александър Ангелов, с когото Пеевски работи най-често. Договорът е обявен пред регистъра на лобистите към Министерството на правосъдието и там изрично е посочено, че Ангелов действа "от името на Делян Пеевски", който е български депутат, добавя "Свободна Европа". В договора е записано, че "BGR ще предостави услуги по правителствени въпроси и по връзки с обществеността и ще улесни комуникациите с подходящи официални лица и ключови фигури в САЩ, в опит да помогне на г-н Пеевски с проблеми в САЩ".

Александър Ангелов го е подписал на 10 декември, а на 12 декември подпис слага и Ед Роджърс, основател на компанията. В сряда, 16 декември, документът е публично обявен, както изисква американското законодателство. От договора не става ясно какви са тези "проблеми в САЩ", за които Пеевски има нужда от съдействието на една от трите най-влиятелни лобистки фирми във Вашингтон. "Свободна Европа" е потърсила за коментар BGR, "Авиора Консулт" и Делян Пеевски, но все още няма получени отговори. Отговор няма и от представителя на BGR във Вашингтон, посочен в сайта на компанията.

В договора е записано, че екипът, който ще помага на Пеевски, ще се ръководи от Том Лок и Джеф Бърнбаум. Първият ще отговаря за връзките с правителството, а вторият – за връзките с обществеността. Том Лок е експерт по правоохранителна и разузнавателна дейност, с контакти в Министерството на правосъдието на САЩ, част от което е Федералното бюро за разследване ФБР, с Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и Министерството на финансите, което е отговорно за налагането на санкции на чуждестранни лица, разказва още "Свободна Европа".

Медията твърди, позовавайки се специализирания сайт ForeignLobby, че Делян Пеевски вече е имал един договор и е платил на BGR малко над 900 000 долара за услугите от 2017 до 2019 г. Настоящият нов договор е за 30 хиляди долара месечно и за срок от 6 месеца. Той предвижда също допълнително покриване на разходи като международни и вътрешни полети, настаняване, сметки от ресторанти.

Преди дни стана ясно, че обвиняемите Атанас и Пламен Бобокови са наели друга американска лобистка компания – Alexandria Group International. От тяхно име фирмата е внесла в Държавния департамент на САЩ резюме с анализ на ситуацията в България, разследването срещу Бобокови и връзките между Бойко Борисов, Делян Пеевски и главния прокурор Иван Гешев, съобщи "Капитал". В публикацията се твърдеше, че комисията по вътрешна сигурност към американския Сенат разследва депутатa от ДПС Делян Пеевски за това, че се е опитал да прикрие нелегални плащания през посредници, за да наеме американски лобисти, които да подобрят репутацията му в САЩ. В резюмето от 13 страници на изложението на лобистката фирма, работеща за Бобокови, се обяснява, че братята имат бизнес интереси в САЩ – доставят акумулаторни батерии на НАСА и са в договорни отношения с Chevron. Това е и основанието им да потърсят защита в САЩ.

"Бойко Борисов управлява с група олигарси във взаимно изгодни взаимоотношения. Най-видният от тях е Делян Пеевски, който оперира над закона и притежава изключителна икономическа и политическа власт. Легитимните бизнес лидери в България, превърнати в жертви от настоящия режим, припознават Пеевски, заедно с главния прокурор Иван Гешев и премиера Бойко Борисов, като основните архитекти на демократичния спад в България и превръщането ѝ в криминална държава", пише още в документа.

Според "Свободна Европа", американският специализиран сайт ForeignLobby, който следи регистрите на лобистите и техните договори, вижда връзка между това, че Пеевски точно сега наема лобистка фирма, и действията на братя Бобокови в САЩ. Изданието припомня, че Бобокови и съпругата на обвиняемия собственик на "Винпром Карнобат" Миню Стайков са наели също лобистка компания, за да информират американските законодатели за "криминалното превземане на държавата и бизнеса" в България.

Не за първи път

Това не е първото партньорство между депутата от ДПС и BGR, припомня "Свободна Европа". През 2017 г. отново “Авиора Консулт” на Александър Ангелов наема фирмата. Това става веднага след като бившият мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев инициира процедура по т.нар. закон “Магнитски” и изпрати документи срещу Делян Пеевски и тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Обвиняемият Василев твърдеше, че посочените от него лица са присвоили 1.5 млрд. долара от КТБ с помощта на държавните институции.

Законът „Магнитски“, кръстен на руския адвокат Сергей Магнитски, е насочен срещу нарушители на човешки права, които може и да не са държавни служители, и срещу лица на публични длъжности, съпричастни към корупция в големи размери. Санкциите по закона „Магнитски“ се налагат с подписа на американския президент и предвиждат забрана за влизане в САЩ и блокиране на движима и недвижима собственост на територията на страната.

Освен инициативите на Цветан Василев и Бобокови, в Съединените щати има и друг сюжет, който е свързан с Делян Пеевски. Преди 2 години срещу него беше заведен иск в Южния район на Ню Йорк по закона РИКО, който преследва случаи на рекет и корупция. Искът е подаден от три фирми по повод провалена имотна сделка.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Учени предупреждават: Истанбул е заплашен от страшна криза!

"Недостигът на вода за мегаполиса Истанбул, който в последно време достигна критични стойности поради засушаването, е изключително сериозен проблем. Все алармират, че Истанбул е под угрозата на енетуално катастрофално земетресение. Но опасността от засушаването и недостига на вода e толкова голяма, че надхвърля тази от евентуално земетресение в бъдеще". Това […]