Пеканов: Газовата мощност остава във финалната версия на Плана

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Газовата мощност остава във финалната версия на Националния план за възстановяване и устойчивост, заяви служебният вицепремиер Атанас Пеканов по време на XV годишна среща на бизнеса с правителството.

Според него тя се вижда като едно от решенията за преход – както ВЕИ, така газовата мощност. Освен това в тази версия фигурира и един малък проект за потенциала в геотермалната енергия. Старите проекти остават, но те не са били достатъчни да отговорят на липсата на дългосрочна стратегия, смята Пеканов. Една от важните стъпки е била да се говори за индикативни дати. По тези индикативни дати трябва да се работи и да се изготвят стратегиите, за да се види какъв е най-добрият вариант.

Затова и 2038 г. може да бъде зададена като базов вариант България да се откаже да използва въглища. Това включва и одобрение от парламента, допълни служебният вицепремиер. По думите му този процес изисква време и експертна техническа оценка. Това включва и стъпки по пътя за достигане на тази цел.

Това ще бъде темата, по която ще се преговаря след предаването на плана за възстановяване и устойчивост, отбеляза той. По думите му проблемът идва от факта, че тези сценарии не са готвени досега.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Регистрират и днес кандидати за "Дондуков" 2

Днес е последният ден за регистрация в ЦИК на кандидатите за президент и вицепрезидент за изборите на 14 ноември, предаде БНТ. В надпреварата за "Дондуков 2" вече заявиха участие двойката Румен Радвев и Илияна Йотова. Подкрепеният от ГЕРБ Анастас Герджиков и кандидатът за вицепрезидент Невяна Митева. За пръв път ДПС […]