Пекин отчита спад на населението за пръв път от 2003 г.

NetNews

Смъртните случаи в Пекин са надвишили ражданията през 2022 г., показват оповестени вчера официални данни. Така за пръв път от 2003 г. населението на китайската столица намалява, предаде Ройтерс.

Смъртността в близо 22-милионния град, един от най-населените в света, се е увеличила до 5,72 смъртни случая на 1000 души, докато раждаемостта е спаднала до 5,67 раждания на 1000 души, показва статистиката на местните власти.

Намаляването на населението на Пекин е в унисон с националните тенденции. Миналата година населението на Китай намаля за пръв път от шест десетилетия заради растящите цени, особено в големите градове, слабия икономически растеж и променящите се нагласи към създаването на семейство изобщо, отбеляза агенцията.

Миналата година раждаемостта в Китай бе 6,77 раждания на 1000 души – най-ниската в историята, а смъртността – 7,37 смъртни случая на 1000 души – най-високата от 1974 г. насам.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Сезонът на Овена е тук, ето какво ви очаква

Снимка: iStock/Allexxandar  Сезонът на Овена настъпи на 21-и март и ще продължи до 20-и април. Той винаги се свързва с новото начало – идва пролетта, Овенът е първият знак в зодиака – започва новата астрологична година. Заредени сме с енергия и сме готови да действаме. Огнените знаци Овен, Лъв и […]