Пентагонът оценява на последствията от изтичането на документи за войната в Украйна

NetNews

Министерството на отбраната на САЩ съобщи в неделя, че няколко правителствени служби правят оценка на последствията от изтекли секретни разузнавателни документи за войната в Украйна.

Те се появиха миналата седмица в социалните мрежи, като се твърди, че съдържат военни тайни на САЩ, свързани с Украйна, Китай и Близкия изток.

Според експерти по сигурността и американски правителствени източници, цитирани от Ройтерс, се подозира, че източникът на документите може да е в САЩ. Американските власти не са изключили възможността зад изтичането на информацията да стоят и проруски елементи.

Двама американски представители са казали пред агенцията в неделя, че не изключват документите да са били манипулирани, за да заблудят следователите за произхода им или за да разпространят невярна информация, която може да навреди на интересите на САЩ в сигурността.

Един от документите, датиран от 23 февруари и отбелязан с гриф „Секретно“, описва подробно как противовъздушната система С-300 на Украйна ще бъде изчерпана до 2 май при настоящия темп на употреба.

Киев съобщи, че президентът Володимир Зеленски и високопоставени служители в сферата на сигурността са се срещнали в петък, за да обсъдят начини да предотвратят изтичането на данни.

В друг документ с гриф „Строго секретно“, съдържащ разузнавателна информация на ЦРУ от 1 март, се казва, че израелското разузнаване Мосад насърчава протестите срещу плановете на премиера Бенямин Нетаняху да засили контрола над Върховния съд. Доколкото в сведението пише, че информацията е дошла по разузнавателни канали, това би означавало, че САЩ са шпионирали един от най-важните си съюзници в Близкия изток. Нетаняху определи твърденията в документа като „неверни и без каквато и да било основа“.

В един от публикуваните документи се съдържат вътрешни разговори на южнокорейски представители, които дискутират натиск от САЩ върху Сеул да предостави въоръжение на Украйна и политиката на Южна Корея да не прави това.

Според двама пожелали анонимност американски представители документите показват ситуация отпреди повече от месец и не съдържат последните разузнавателни оценки на Пентагона.

Твърди се, че това може да е един от най-сериозните пробиви в американската сигурност от 2013 г. насам, когато бяха публикувани над 700 хиляди документа от Уикилийкс.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Вървим към изолация в НАТО и ЕС, ще има трайни негативни последствия

Ако първите две формации не се обединят, това ще доведе „до много по-сериозни негативи и най-малкото, от което можем да се притесняваме, е кой как ще се класира на следващи избори“, коментира пред БНР проф. Тодор Тагарев, военен експерт и специалист по национална и международна сигурност, бивш служебен министър на […]