Петков: Правим нова проверка на Gemcorp за руски капитали

NetNews

Подписалата меморандум с правителството компания Gemcorp ще бъде обект на нова проверка от българските служби за предходно участие на свързани с Русия лица в нея, като няма да се допуснат съмнителни капитали у нас, заяви пред bTV министър-председателят Кирил Петков.

Темата беше повдигната от опозицията на няколко пъти. Медийни публикации свързаха фонда с руски олигарси.

„Оттук нататък българските служби трябва да си свършат работата и аз съм го разпоредил да сме сигурни, че тези капитали са чисти, ако не са или ако има дори малко съмнение, нашето правителство е последното, което би поело какъвто и да е риск“, обяви Петков.

Вицепремиерът Асен Василев обяви, че компанията е дошла с представители на американското посолство, но вчера от дипломатическата мисия се разграничиха от Gemcorp.

Още по темата

30 мар 2022 11:30

38

„Американското посолство просто и ясно каза, че не застават зад тази инвестиция – нито са „за“, нито са „против“, просто се оттеглят от тази дискусия“, заяви Петков, като допълни, че първата среща на Василев с другата обявена като американска енергийна компания в меморандума – IP3, е била по време на визита в САЩ.

Премиерът подчерта, че е подписано „общо писмо за намерение, но няма абсолютно нищо конкретно като реален договор: „Те просто казаха „Ние имаме средства, които бихме искали да инвестираме в посока енергетика“.

БГНЕС припомня, че на 23 март в присъствието на министър-председателя Кирил Петков министърът на енергетиката Александър Николов подписа Меморандум за сътрудничество с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation.

Документът регламентира сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика.

Авторитетното британско издание „Файненшъл таймс“ публикува голямо разследване за произхода на парите на Gemcorp. Според вестника те са дадени от руски олигарси близки до Сергей Чемезов, който е ръководител на държавната оръжейна корпорация „Ростех“ и един от най-близките на Владимир Путин хора. В момента Чемезов и „Ростех“ са поставени под санкции заради нахлуването на Русия в Украйна.

САЩ се разграничиха от сделката.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Цените ще скачат, през лятото може да са съвсем други

Снимка: БГНЕС/EPA Правителството има много проблеми за решаване. Цените ще продължат да се вдигат. Това коментира пред БНР политологът и преподавател в Университета за национално и световно стопанство Александър Димитров. „Общо взето не е въпросът до мораториума и въобще до мерки, когато ние не сме нетен ресурсен износител на енергийни […]