Планът на Макрон! Франция планира за улесни изграждането на нови ядрени реактори

NetNews

Френското правителство подготвя законодателство с цел намаляване на бюрокрацията при получаване на разрешителни за изграждането на нови ядрени реактори, предаде Ройтерс. Париж планира да удвои капацитета на ядрените си централи и възобновяемите енергийни мощности, за да преодолее глобалната енергийна криза.

„Проектозаконът кореспондира със спешните мерки за решаване на кризата“, заяви говорителят на правителството Оливие Веран, след като кабинетът прие документа. По думите така ще бъдат спестени „години“ процедури и строителство.

Проектът, който ще бъде внесен в парламента в края на декември или началото на януари, обаче няма „по никакъв начин да разводни изискванията по отношение на екологичността и сигурността на ядрените централи“, допълни Веран.

Президентът Еманюел Макрон постави ядрената енергия в центъра на плановете на правителството за постигането на въглеродна неутралност към 2050 г., за което трябва да помогнат нови шест ядрени реактора.

Според представител на министерството на енергетиката първият EPR2 реактор от следващо поколение трябва да започне да се строи в АЕЦ „Пенли“ в Нормандия до 2027 г. и да влезе в експлоатация до 2035-37 г.

Енергийният гигант Е Де Еф (EDF) планира да изгради реактори към три вече съществуващи площадки – два в Пенли, департамент Сен Маритим, два в Гравлен, северна Франция и два или в Бюже, източна Франция, или в Трикастен, южна Франция. Правителството изчислява цената на реакторите на около 51,7 милиарда евро.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Мъж загина при катастрофа на пътя София - Варна, четирима души са в тежко състояние

Катастрофа със загинал е станала на главен път София – Варна, в района на село Сопот, съобщиха от областната дирекция на МВР в Ловеч. Сигналът за пътния инцидент между микробус и лек автомобил е постъпил малко след 15:00 часа. По първоначална информация е починал водачът на микробуса. В лекия автомобил […]