ПМГ „Атанас Радев“ с Наградата на Ямбол, Станка Златева и поетът Тенко Тенев получават званието „Почетен гражданин на град Ямбол“

NetNews

На 24-то заседаниe на Общински съвет-Ямбол беше решено Наградата на Ямбол за 2021 година да получи Природо-математическа гимназия „Атанас Радев“ за значителен принос в развитието на град Ямбол. Общинските съветници гласуваха със званието „Почетен гражданин на град Ямбол“ да бъдат удостоени състезателката по борба Станка Златева и поетът Тенко Тенев.

ПМГ „Атанас Радев“ е известна с постиженията на нейните възпитаници и с професионализма на учителите, които преподават в нея.

Деветдесет и пет процента от завършилите продължават  образованието си в престижни висши учебни заведения в България, Европа и САЩ.

През годините учениците от ПМГ „Атанас Радев“ се представят традиционно силно на националните кръгове на олимпиадите, на националните състезания и стават членове на националните отбори за международните олимпиади по математика, информатика, биология, природни науки, философия, руски език, астрономия и география.

Общинските съветници гласуваха със званието „Почетен гражданин на град Ямбол“ да бъдат удостоени състезателката по борба Станка Златева и поетът Тенко Тенев.

Станка Златева е световноизвестна състезателка по борба и заслужил майстор на спорта, има съществен принос за развитието на физическото възпитание и спорта в Ямбол, прославила е града и България по света. Възпитаничка е на ямболското спортно училище „Пиер дьо Кубертен“.

Тенко Тенев е носител на награди от национални литературни конкурси. Удостоен е с наградите „Златен герб“, златен медал „Ради Иванов Колесов“, „Васил Карагьозов“. Носител е на националните литературни награди на името на Дамян Дамянов и Георги Братанов за 2008 г. Носител е на специалната награда на община „Тунджа“ за цялостно литературно творчество и на голямата награда за наука и култура „Джон Атанасов“ на община „Тунджа“.

През 2017 г. Тенко Тенев е удостоен с Почетен знак „Златен век“ – печат на цар Симеон Велики от Министерството на културата за принос в развитието на културата и по повод 24 май. През 2018 г. получава на наградата „Жорж Папазов“ на община Ямбол за цялостен принос в областта на културата.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нинова: Утре към голямата лява коалиция идват още три партии

Лидерът на БСП Корнелия Нинова събра на среща всички водачи на листи на левицата в централата на партията. На среща с водачите на листи, проведена в централата на партията съвместно с Националния предизборен щаб на БСП, лидерът на социалистите Корнелия Нинова очерта задачите пред партията в предстоящата кампания и отбеляза […]