Поверителни документи: Какво е състоянието на руската армия

NetNews

След изтеглянето на руските войски от град Балаклия в началото на септември, в бившия им щаб са били открити изоставени хиляди страници, съдържащи важна информация за войната, съобщи агенция Ройтерс.

Журналистите, които са проучили въпросните документи, публикуваха на 26 октомври подробна статия за съдържанието им. Най-общо казано в тях става дума за разположението на руските части в Украйна, за проблемите със снабдяването, за бойния дух на руснаците, за ръководството на бойните действия и т.н.

Установени са руските командващи в Балаклия

Руските части в Балаклия са били командвани от полковник Иван Попов, който има военен опит от Чечения и Грузия, се посочва в документите. Подобно на повечето други висши офицери, разположени в Балаклия, Попов също е служил в 11-ти армейски корпус на Балтийския флот. Съпругата му е казала пред Ройтерс, че той е бил ранен при сраженията в Украйна и е прекарал месец в болница, след което е бил повишен в чин генерал.

В документите се споменава и военният комендант на Балаклия – „В. Гранит“ – по всяка вероятност става дума за псевдоним. Същото име се споменава и през юни в материал на Харковския център за борба с корупцията. Роднини на задържани местни жители многократно са искали от „Гранит“ да освободи близките им, но това всеки път е оставало без резултат, пише Ройтерс. Според полицията в Харков, в сградата на полицейския участък в Балаклия е имало и „стая за изтезания“, в която задържаните са били измъчвани, за да бъдат изтръгнати от тях показания.

Командният щаб на руснаците се е намирал в бивш машинен цех, поразен от украинската армия при отвоюването на областта в периода 6-8 септември. Тогава са били убити десетки военнослужещи, отбелязва Ройтерс. Местни жители свидетелстват, че евакуацията на руснаците е била „хаотична“ и на излизане от града се получило задръстване.

Украинската офанзива е била очаквана още през юли

Документите свидетелстват още, че украинската контраофанзива е била очаквана още в края на юли. На 21 юли Иван Попов получил доклад с информация от руските тайни служби, че Украйна е доставила в района на Балаклия три установки за ракети HIMARS, а също така е разположила и команден пункт с четири склада. Документ от 24 юли информира за смъртта на 12 войници от 336-та морска бригада след удар с HIMARS.

В друга записка от същия ден се казва, че офицер е нарекъл командира на сражаващия се в Градеково отряд Артьом Щанко „копеле“, защото се е оттеглил от позициите си заедно с целия отряд. Бащата на Щанко е заявил пред Ройтерс, че синът му после е бил прехвърлен в друго поделение, което продължава да се бие на територията на Украйна. От намерените поверителни документи става ясно и това, че на 4 август в Балаклия са пристигнали руски военни специалисти по електроника, които се опитали да използват системата за електронна война Field-21, за да заглушат сателитните навигационни системи, използвани за насочване на HIMARS.

Чрез прихващане на телефонни разговори в средите на украинската армия руснаците са били предупредени за очакваната украинска офанзива. В документите се твърди, че номерата на някои от подслушаните телефони са били регистрирани в Естония, Великобритания, Нидерландия и САЩ. Руските военни заключили, че става дума за западни наемници или инструктори.

Руснаците нямат достатъчно техника и войници

В доклад от 30 август се посочва, че руската армия врегиона изпитва остър недостиг на войници. Личният състав на цялата групировка в региона бил попълнен едва до 71%, а в някой части ситуацията била значително по-лоша: в един батальон имало едва 49 войници, вместо предвидените 240.

Освен това руските въоръжени сили явно не разполагат с достатъчно военна техника. Анализът на документите показва, че от петте дрона, с които групата разполагала към 25 юли, до края на август останали само два, а от осемте БТР-а са останали три. От наличните 24 противотанкови системи „Fagot“ в крайна сметка останали само четири. Унищожена била и съществуващата радарна система Zoo, която е способна да разузнава артилерийските позиции на противника и да прихваща неговите безпилотни летателни апарати.

„В края на август нямаше никакви доставки на боеприпаси или дронове“, потвърдил пред Ройтерс и руски офицер, сражавал се край Балаклия, който е пожелал да запази анонимност. Той е споменал, че „най-лошият ден“ е бил 27 август, когато украинците са нанесли масиран артилерийски удар по руските позиции и един от неговите приятели е умрял в ръцете му. Тогава руската артилерия не е успяла да отвърне на огъня.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

МВР хвана за ден 26 пияни и четирима дрогирани шофьори

Общо 26 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, са установи в рамките на ден, съобщи МВР. От тях 16 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 10 – с над 1,2 на 1000. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени […]