Подарък от транспортния министър: Двойно поскъпват такситата

NetNews

Ако досега първоначалната такса за такситата не можеше да надвишава цената за един километър пробег по съответната тарифа в населено място с повече от 50%, сега тя ще е от двоен до троен размер от минималната цена за един километър пробег.

Това разрешава нова наредба, подписана от министъра на транспорта Росен Желязков, независимо от несъгласието на КЗК.

При сегашните цени на такситата в София това означава, че вместо 70 стотинки първоначална такса, тя ще стане минимум 1.58 лева през деня и 1.80 лева през нощта. Ако таксиметровата компания реши да заложи на пределната цена за стартовата тарифа, то първоначалната такса ще е 2.37 или 2.70 лева.

Като мотив се посочва, че това ще ограничи нелоялната конкуренция, а натискът дойде от страна на шофьорите на таксита. Изтъква се и полза за потребителите – водачите няма да отказват късите курсове.

В края на миналата година от КЗК посочиха, че предишният опит за регулиране на цените с въвеждането на долен праг е довело до това всички компании да возят на минималната цена и се е получил отказ от ценова конкуренция. От комисията подчертаха, че вероятно и сега ще стане така.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Вторият човек на Луната отпразнува по уникален начин 91-ия си РД

Астронавтът от Аполо 11 Бъз Олдрин, който е вторият човек стъпил на Луната след Нийл Армстронг, отпразнува своя 91-и рожден ден. Д-р Олдрин публикува забавно видео в социалните мрежи. Той издуха 91 свещички по случай личния си празник, информира trafficnews.bg. Няколко дни по-рано той показа кадри как се ваксинира срещу […]