Подновяват преговорите за европейски здравен сертификат

NetNews

Преговорите между Европейския парламент на страните членки на ЕС за европейски здравен сертификат се подновяват тази вечер, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че времето за сближаване на гледните точки изтича, тъй като е предвидено паспортът да започне да действа преди края на следващия месец.

Целта е да бъде изготвена хармонична рамка, която да улесни свободното движение в ЕС по време на летния туристически сезон. Много страни вече започнаха да въвеждат подобни инициативи, съобщи БТА.

Документът ще засвидетелства, че носителят му е ваксиниран срещу COVID-19, придобил имунитет, след като е прекарал заболяването, или е дал отрицателен тест за коронавиус. Европарламентът и Съветът на ЕС обаче са на различни позиции по въпроса.

ЕП иска тестовете да се предоставят безплатно, а някои страни членки отказват заради цената. Евродепутатите се стремят притежателите на сертификат да не бъдат подлагани на карантина или допълнителни тестове от страните, които посещават. Според държавите този въпрос обаче е от тяхната компетентност и те искат да имат възможност да реагират, в случай че се появи, например, нов вариант на коронавируса.

Участниците в преговорите вече предвиждат дискусиите да продължат и през идните дни. Европейски дипломатически източник изрази надежда все пак да бъде постигнато решение тази седмица.

Германското индустриално лоби Съюз на германските машиностроители призова за бързо сключване на споразумение, като подчерта значението му за европейската икономика, включително чрез изпращането на служители в командировка.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Ювентус представи официално екипа си за сезон 2021/2022 (СНИМКИ+ВИДЕО)

Ювентус представи официално новата си домакинска фланелка за домакинските си мачове за следващия сезон 2021/2022. Фланелката е в традиционните за „биаконерите“ цветове – черно и бяло. Екипът обаче ще бъде по-специален, тъй като отбелязва навършването на 10 години, откакто Ювентус заигра на новия си стадион „Алианц Стейдиъм“ през 2011 година. […]