Под вътрешна и външна блокада заради новия щам на коронавируса

NetNews

Повече от 30 държави по света забраниха полетите с пристигащи от Великобритания пътници заради новия по-бързо разпространяващ се щам на COVID-19 в части на страната. Очакват се новини от извънредна среща на Комитета за справяне с кризисни ситуации Кобра, тъй като след като Франция затвори границите си се оформиха огромни опашки от товарни камиони от британска страна при Доувър и от френска при Кале.

Франция затвори границата си за 48 часа и това породи тревоги от британска страна за доставките на пресни храни за Коледа, тъй като забраната е пълна и включва товарните камиони.

Прекратено е и движението на влаковете в тунела под Ламанша, макар че говорител на "Юротанъл" изрази надежда, че мотрисите те ще тръгнат отново в сряда и или четвъртък.

Супермаркетите твърдят, че са много по-подготвени, отколкото в началото на пандемията и не очакват големи проблеми, въпреки че бяха показани кадри с празни рафтове.

Пристанището на Доувър е затворено след френска забрана за пътуващи от Великобритания.

Има някакви обнадеждаващи сигнали от френска страна, че границата може да бъде отворена по-рано, но все още няма нищо конкретно.

Вероятно в изчакване на новини от Европа се забави и началото на спешната среща на Комитета за справяне с кризисни ситуации "Кобра" под председателството на премиера Борис Джонсън.

Като първа спешна мярка се мисли за това къде ще бъдат настанени всички тези пристигащи в Доувър товарни камиони и спасението идва от все пак направената някаква подготовка за Брекзит. Макар и опашката да е огромна, според някои сведения поне 30 километра, камионите са паркирани в участък от магистрала, построена не толкова отдавна именно с идеята да се облекчи потока към пристанището.

Опозицията призова Борис Джонсън да не се крие, а веднага след заседанието на "Кобра" да информира населението и изобщо да дава редовни брифинги за кризата.

Авиолиниите отново понесоха голям финансов удар, за мнозина коледните празници се провалиха, а паундът се срина след затварянето на границите и де факто изолирането на Великобритания от останалия свят.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ивайло Калфин: В България пари има, но...

''Вирусът изненада всички, включително тези, които си мислеха, че са най-големи и най-мощни. Сравнението между нашите и други управляващи, които са в същата ситуация, не е в полза на нашите. Това коментира в "Още от деня" по БНТ Ивайло Калфин, бивш социален и външен министър. "Според доклад на Европейската сметна […]