Политическата криза се отпуши с компромис, но как ще продължи?

NetNews

Председател на 49-ото Народно събрание стана Росен Желязков, който беше подкрепен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ИТН.

Трудно е да се каже дали ще бъде сформиран кабинет, но е ясно, че има развитие с оглед на консултациите, които текат цяла седмица между най-големи политически сили. Търси се удобна формула, която да бъде поднесена на избирателите на политическите партии, така че да не претърпят сериозни електорални щети. Това заяви политологът доц. Милен Любенов пред Bulgaria ON AIR.

По думите на политолога Любомир Стефанов ПП-ДБ няма да подкрепят правителството на ГЕРБ-СДС, нито ще участват в такова.

„Прогресът в отношенията им трябва произведе няколко неща – работещ парламент и придвижване на законодателна промяна. Самото съществуване на „Продължаваме промяната“ е антипод на ГЕРБ“, смята той.

Според политолога Георги Киряков президентът Румен Радев ясно е показал, че този път няма да бави раздаването на мандатите и е възможно ГЕРБ-СДС да получи първия още в понеделник.

„Това поставя сериозна задача през оформящото се мнозинство бързо да води преговори и да даде сигнал на избирателите си дали ще иска редовен кабинет, или не“, констатира той.

Доц. Любенов е на мнение, че „в идеята за ротационно председателство няма политическа логика“.

„Вариантите за съставяне на правителство са – кабинет на малцинството с падащ кворум при гласуване в пленарна залата, с втория мандат на ПП-ДБ и с подкрепата на ГЕРБ или такъв на „хартиената коалиция“, поясни гостът.

Той изрази становището си, че не може да има стабилно правителство между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

„Стратегията на ГЕРБ-СДС ще бъде управлението да се развие така, че да предизвика предсрочни парламентарни избори в удобен момент“, прогнозира политологът.

Стефанов допълни, че в парламента „кипи безсмислен труд и колективна безотговорност“

„Ако ПП-ДБ измислят как да дадат възможност на ГЕРБ да се изчистят – прекрасно. Ако ли не, тогава трябва да си поделят вината“, каза той.

Тримата коментираха и спора относно това кой следва на внесе Бюджет 2023.

„Ако президентът забърза връчването на мандатите, тогава може да се изпадне в една критична ситуация по отношение на бюджета“, изтъкна доц. Любенов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Психолог: Шопинг зависимостта е плод на несигурност

Пазаруването става зависимост, когато започне да заема все по-голяма част от ежедневието на човека. Това, което преди му е доставяло удоволствие, вече не може да му доставя такова и започва да търси в пазаруването заместител – обикаляне по физически магазини, сърфиране в интернет, проучване на потребителските навици на известни личности […]