Политолози: ГЕРБ не може да съществува без Борисов

NetNews

ГЕРБ без Борисов не може да съществува, със сигурност той ще бъде преизбран. Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ по бТВ политологът Слави Василев.

Според доц. Стойчо Стойчев няма нищо по-логично от това партията да се раздели с двамата си зам.-председатели – кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на Бургас Димитър Николов, защото те са толкова ангажирани с работата си като кметове, че партийните задължения им идват в повече.

„Предполагам, че те самите искат да се отдалечат, а други хора да бъдат ангажирани“, добави той.

„45-ят парламент започна да функционира реално по правилата на парламентаризма благодарение на образа на Борисов, който много отблъсква част от политическите субекти. Състави се неформална коалиция на хората, които не искат Борисов и това позволи на Народното събрание да бъде фрагментирано, което е добре за българския политически живот“, каза Василев.

Според Стойчев съставът на един служебен кабинет няма кой знае какво значение, защото по същество той е функция на президента.

„В момента сме в частен случай, в който имаме изпълнителна власт в отсъствието на законодателна, т.е. президентът става изключително важна фигура. Той задава на министрите програмата, плана, какви задачи да изпълняват, той може да освободи своя указ по всяко време“, допълни политологът.

Стойчев се надява Румен Радев да излъчи служебен кабинет, който да организира изборите по начин, по който те да покриват неговите собствени критерии за честност и прозрачност.

„Предният му служебен кабинет направи избори, които той самия критикуваше като опорочени“, заяви той.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

БАДДПО отговори на твърдения на Илчовски

Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) излезе с позиция относно изказвания и публични изяви на г-н Светослав Илчовски, засягащи дейността на членовете на БАДДПО. ФАКТИ публикуваме позицията на БАДДПО без редакторска намеса: "Поради широкия медиен и обществен интерес, породен от изказвания, направени от г-н Светослав Илчовски и […]