Полша дамгоса „агресията“ на Брюксел заради искането за глоби

NetNews

Правителството на Полша отправи остри критики, след като Европейската комисия призова за налагане на ежедневни глоби на Варшава, докато тя не изпълни разпореждане за отмяна на спорните съдебни реформи, информира "Франс прес".

"Европейската комисия блокира незаконно средства за Полша и подава искане за санкции. Това са актове на агресия", настоя заместник-министърът на правосъдието Себастиан Калета в "Туитър", наричайки този ход "незаконна атака".

По-рано днес Европейската комисия обяви, че е поискала от върховния съд на Европейския съюз да наложи финансови санкции на Полша за дейността на съдийска дисциплинарна камара, засилвайки дългогодишен спор с Варшава за върховенството на правото.

Критици посочват, че дисциплинарната камара е политизирана, а Съдът на Европейския съюз, постановявайки, че тя нарушава законодаталството на Общността, нареди тя да бъде разпусната.

Полското правителство увери преди три седмици, че камарата ще бъде разформирована като част от по-обширни съдебни реформи през следващите месеци, но Европейската комисия обяви днес, че сега предприема действия.

"Комисията иска от Съда да наложи на Полша дневна финансова санкция, докато мерките, наложени със определението на съда, не бъдат изпълнени изцяло", се отбелязва в изявление на Комисията.

"Комисията също така реши да изпрати официално уведомително писмо … на Полша, за това, че не е предприела необходимите мерки, за да се съобрази изцяло с решението на Съда", допълват от ЕК.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Любопитни факти за храната в киното

Тенденцията във филмите от 60-те години е да се използват предимно тестени изделия за сцени, включващи обяд или вечеря, защото са лесни за приготвяне и остават дълго време в добро състояние. Както много други неща и филмовата храна се развива през годините. Във филмите вече участват специализирани готвачи и кулинарни […]