Полша предава на международното правосъдие клането в Катин

NetNews

Полският президент Анджей Дуда заяви, че ще изправи пред международното правосъдие клането в Катин – масовото убийството на близо 22 000 полски военни от полицията на Сталин през 1940 г.

„Геноцидът няма срок на давност. Ето защо ще настоявам този случай да бъде решен от международни трибунали. Скоро ще подадем съответните петиции“, каза Дуда в реч по случай 82-ата годишнина от клането, като също изтъкна „бруталната агресия на Русия срещу независима и демократична Украйна“.

„Това престъпление трябва да бъде окончателно осъдено и извършителите му да бъдат посочени“, добави той, без да уточни кой съд възнамерява да сезира и кой ще бъде обвиняемият.

Още по темата

26 ное 2010 23:33

109

Тази дата съвпада и с 12-тата годишнина от въздушната катастрофа в Смоленск, при която загинаха 96 души на 10 април 2010 г., включително полският президент Лех Качински, който пътуваше до Русия, за да отдаде почит на жертвите на клането в Катин.

След нахлуването на СССР през септември 1939 г. в източните райони на Полша, 22 000 полски офицери, пленници на Червената армия, са разстреляни в Катинската гора и в Медное (Русия), както и в Харков ( Украйна).

В продължение на десетилетия Съветският съюз обвиняваше нацистите за това клане, а това бе и официално приетата теза за жестокото престъпление. Едва през април 1990 г. съветският лидер Михаил Горбачов призна отговорността на своята страната за тези кланета.

„Това беше геноцид, извършен от Съветите върху напълно беззащитни жертви. Това престъпление никога не беше наказано. Вместо това получихме лъжата за Катин“, твърди Дуда.

Той спомена „кратък епизод от началото на 90-те години на миналия век при президента Борис Елцин, когато най-накрая беше признато, че „сталинските власти“ са отговорни за клането в Катин“.

Но, продължи той, „никакви по-нататъшни действия не бяха предприети. Разследването за Катин беше прекратено и никой от извършителите така и не бе наказан. Докато Русия на Путин прославя отново, в продължение на десетилетия, Сталин и Съветския съюз. Лъжата за Катин отново им е полезна, удобна “, каза полският президент, цитиран от БГНЕС.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ман Сити и Ливърпул врътнаха 2:2 в луд мач

Снимка: БГНЕС Манчестър Сити и Ливърпул си врътнаха зрелищно 2:2 в голямото дерби на Висшата лига. Така битката за титлата остава отворена. „Гражданите“ продължава да са лидери със 74 точки, докато „мърсисайдци“ са с точка по-малко. Кевин Де Бройне даде преднина на домакините в петата минута, но в 13-ата Диого […]