Полша строи собствен завод за електромобили

NetNews

Полските власти са дали разрешение за строителството на нов завод за електромобили в гр. Явожно в Силезкото войводство, съобщава ReMix. Във фабриката ще се произвежда продукцията на новата полска марка Izera, представена през лятото.

Izera е собственост на компанията ElectroMobility Poland. Първоначалните планове предвиждаха, че електромобилите на марката ще се появят на пазара през 2023 г., но сега сроковете са актуализирани на 2024 г.

В новия завод ще бъдат наети 3 000 служители, а веригата от подизпълнители и доставчици ще разкрие други 12 000 работни места. Полското правителство е обещало финансова подкрепа за проекта, но размерът на дотациите се уточнява.

През юли Izera представи едновременно два електромобила – хечбек и кросоувър. От техническите им спецификации обаче бяха споменати само ориентировъчният обсег без презареждане (над 400 км по цикъла WLTP) и времето за ускорение от 0 до 100 км/ч (под 8 секунди).

Izera ще стане първата независима полска марка от началото на новия век. В страната работят множество заводи на чуждестранни производители, които генерират 7% от брутния вътрешен продукт.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Путин: Навални има подкрепата на американското разузнаване

Руският държавен глава Владимир Путин определи Алексей Навални като човек на американското разузнаване, съобщи ТАСС. Президентът коментира основни теми. Според него има доказателства, че Навални има подкрепата на американското разузнаване. Това обаче не значи, че някой ще тръгне да го трови. Все пак се потвърждава, че при подобни съмнения, той […]