Поне 8 български бебета блокирани край Дувър

NetNews

Истински кошмар за стотици българи, които се оказаха блокирани при опит да напуснат Великобритания. Наши сънародници има и на пристанището в Дувър, вече повече от две денонощия. Те не могат нито да продължат, нито да се върнат назад. Много камиони също са в капан, заради затварянето на границите. До кога може да продължи тази блокада?

Това е въпрос, на който в този момент е трудно да се отговори. Надеждата на блокираните ни сънародници е, границите да отворят скоро. Надяват се това да се случи още в следващите часове, съобщи "Нова телевизия".

Голяма част от българите чакат от неделя вечерта да се качат на ферибота от Англия, за да стигнат по вода до Франция, а след това и до България. На пристанището има и осем бебета, а според външното ни министерство от британска страна не са осигурени никакви условия за нашенците. Няма нито храна, нито вода. Пътят назад е блокиран, защото магистралата е затворена, а дали пътят напред ще бъде отворен, не е ясно. Капан и за много превозвачи. До днес следобед на опашката се наредиха над 350 български тира за влизане във Франция.

„Нашата компания в момента има 54 тира, които в момента буквално са в патова ситуация. Опашката до вчера беше близо 70 километра. Вече полицията започва да я разбива и да отбива на буферни паркинги камионите”, разказва Николай Рашков, представител на международна транспортна фирма.

От фирмата се надяват да успеят да приберат шофьорите си за празниците, но надеждата става все по-малка.

„Меко казано са изнервени, притеснени. Шофьорите имат ангажимент както за камиона, така и за стоката, която е вътре в него. А и да не забравяме, че Коледа е след няколко дни. Тези хора трябва да се приберат при семействата си”, заяви Рашков.

Българското посолство във Великобритания оказва съдействие на десетките български граждани, блокирани край английския пристанищен град Дувър при опитите им да стигнат до континентална Европа, съобщават от МВнР.

Заради ограничителните мерки, предприети във връзка с разпространението на новите щамове на COVID-19, всички транспортни връзки с континентална Европа са блокирани в момента, но въпреки това наши сънародници с товарни и леки автомобили, наред с граждани на редица други държави, продължават да изчакват в района на пристанището възстановяването на фериботните връзки.

Завеждащият консулската ни служба в Лондон Николай Ванчев е в Дувър, където и в момента се среща с нашите сънародници, намиращи се на различни паркинги. По-рано през деня той им предостави храна и вода. На място няма тоалетни, по продължение на магистралата всички магазини и бензиностанции са затворени от властите.

Консул Ванчев e отправил искане към представителите на британската полиция на място да осигурят вода и мобилни тоалетни, но му е отговорено, че полицията може само да контролира пътното движение и спазването на обществения ред, а осигуряването на тези условия би следвало да бъде задача на местната община, с която обаче няма никаква връзка към момента.

По информация на посолството ни блокирани са както водачи на тежкотоварни моторни превозни средства, така и български граждани, пътуващи с микробуси и леки автомобили към България. Сред тях има и семейства с най-малко 8 бебета.

По-рано през деня с представители на блокираните транспортни работници разговаря и посланик Марин Райков.

Мисията ни в Лондон призовава всички български граждани, оказали се блокирани в резултат на настоящата извънредна ситуация във Великобритания, които имат здравословен проблем и нямат възможност за лечение на място, да се свържат незабавно с посолството. Също така от МВнР препоръчват към посолството да се обърнат и сънародниците ни, които имат нужда от животоспасяващи лекарства, които трябва да получат от България. Те могат да се свържат с мисията ни на имейл адреси

social@bulgarianembassy.org.uk, consular@bulgarianembassy.org.uk

Министерство на външните работи на Република България

Дежурен телефон за запитвания от медии в дирекция "Пресцентър":

‪+359 2 948 22 18, е-mail: info@mfa.bg

Денонощен телефон за съдействие на български граждани в чужбина на дирекция „Ситуационен център”:

+359-2-948-2404; +359-2-971-3856

Телефон за сигнали за корупция, конфликт на интереси на служители на МВнР:

‪080016070 – от България; +359-80016070 – от чужбина

Телефон за неспешна информация за граждани в приемната на МВнР:

‪+359-2-948-2018; +359-2-971-1054

Телефон за спешни случаи на ЕС: 112

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Политолози към президента: Отложи парламентарния вот

Политолозите са единодушни – парламентарните избори да не се провеждат на първата възможна дата – 28 март. Причината – усложнената епидемична обстановка и липсата на време да се прецизира технологията за машинния вот. Здравните власти също стоят зад идеята изборите да се проведат възможно най-късно, отбелязва "Нова телевизия". Политолози прогнозираха, […]