Пореден фейк в мрежата: Швейцария гони догодина украинските бежанци

NetNews

Споделена повече от 1400 пъти публикация във Фейсбук твърди, че на украинските бежанци с „автомобили и пари“ в Швейцария не се дават помощи, както и че са със статус S, което означава, че всички те трябва да напуснат страната до края на март 2024 г. Проверка на фактите по това твърдение направи БНР. Какви са резултатите?

В правителствения сайт на Швейцария admin.ch се казва, че т.нар. статус S дава на въпросните лица убежище за срок от максимум 1 година. Но този срок може да бъде удължен, а след пет години тези хора може да получат разрешително за жителство В, валидно до вдигане на временната защита.

Притежателите на статус на защита S могат да пътуват в чужбина и да се връщат в Швейцария безпрепятствено.

Статус S e валиден, докато швейцарското правителство не го отмени и това зависи от наличието на сериозна обща заплаха в Украйна. Швейцария ще координира с страните от Шенген при вземането на решение.

Няма квота за приема на украински бежанци в Швейцария. По данни от януари т.г. над 70 000 души са избягали от Украйна в Швейцария и са кандидатствали за статус S след началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

На правителствения сайт е посочено още, че хората със статут S имат право да работят, след като работодателят извади разрешително от местните власти в кантона. Право имат и върху социални помощ от кантона, ако не могат да се издържат самостоятелно. Тази помощ покрива основни нужди за ежедневния живот в Швейцария и може да бъде под формата на жилище, храна, хигиенни материали и т.н. и/или пари.

Кантоните като цяло имат фиксирани суми за помощи, посочва специализираният швейцарски сайт moneyland. В много кантони фиксираната помощ е в размер на 400 франка месечно.

За момента украинските жители на Швейцария може да ползват автомобилите си в страната до 6 месеца без митнически формалности.

Ако хората със статус S използват регистрираните си в чужбина коли повече от 6 месеца, те трябва да искат митническо разрешение, което е валидно за период от две години от дата на влизане, сочи справка в правителствения сайт.

Украинските бежанци, които искат да ползват помощи в Швейцария, действително не трябва да притежават автомобили, ако стойността им надвишава нормата активи за съответното домакинство, се посочва на сайта на Швейцарската конференция за социално обезпечаване (Например в кантона Люцерн тя е 4000 франка на човек или 10 000 на семейство). В продължение на година имаше изключение от това правило. В зависимост от размера на средствата от продажбата помощите ще бъдат спрени за определен период. Изключения, както за украинци, така и за други граждани или постоянно живеещи в Швейцария обаче има – например по здравословни причини или ако работата на човек не е достъпна с обществен транспорт.

По официални данни на Държавния секретариат по миграция към април 2023 г. броят на украинските бежанци със статус S за първи път от началото на войната е започнал да намалява. Тогава те са били 65 744.

Заключение

Твърдението, че до края на март догодина украинските бежанци в Швейцария трябва да я напуснат, е ПОДВЕЖДАЩО. Защитеният статус S е валиден в продължение на година, но може да бъде удължен. Ако искат да получават социални помощи, украинците, притежаващи автомобили над определена стойност, трябва да ги продадат, но има изключения от това правило.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Фирми на Пригожин са сключили договори за милиони след бунта

И след опита за метеж компаниите на Пригожин продължават да сключват договори за милиони рубли – за осигуряването на храна за училища и болници. Компании, свързани с шефа на групата „Вагнер“ Евгений Пригожин, са сключили след метежа от 24-и юни договори с руската държава за над един милиард рубли – […]