Почина известен български бизнесмен и журналист

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

На 74-годишна възраст си отиде Борислав Дионисиев. Едно от знаковите лица на култовото списание “Отечество” и на българския бизнес, е починал днес сутринта след кратко боледуване, пише marica.bg.

Борислав Дионисиев е роден в София на 27 юли 1947 г. Възпитаник е на Английската гимназия в София, където е съученик на Георги Пирински. Завършва „Външна търговия“ във Висшия икономически институт „Карл Маркс“.

Започва кариерата си в Института за съвременни социални теории към АОНСУ, където е от 1975 до 1981 г. Специализира в Университета на Осло, Норвегия, през 1979 г. е журналист в сп. „Отечество“ от 1981 до 1989 г.

Докато е в Лондон и работи по статия, получава предложение от гръцкото семейство Вардиноянис, чието богатство се изчислява на $8 млрд., да представлява техните интереси в Източна Европа. Така от новото представителство на Вардиноянис във Виена Дионисиев представлява гръцката фамилия за страните от бившия СССР през 1989-1991 г.

В България участва в първия опит за приватизация на Булбанк, в който Вардиноянис не печели заради по-ниска оферта на първи кръг. Впоследствие търгът е отменен и Борислав Дионисиев се разделя с гръцката фамилна групировка.

Дионисиев се превръща в инвеститор в разни сектори на българската икономика. Намесва се в българския бизнес с дистрибуция на горива, първоначално работейки с държавната тогава „Петрол“, а през 1992 създава собствена верига бензиностанции „Булвария холдинг“. По различно време Дионисиев има дялове във „Варко“, „Балкантурист“, „Електроимпекс“, „Елфарма“, „Софарма“, „Машиноекспорт“, „Електромашинари холдинг“ и „Булярд“.

Член е на Конфедерацията на едрите индустриалци и на Български бизнес клуб „Възраждане“ от основаването на сдруженията (съотв. 1993 и 2001).

Дионисиев има две деца от първия си брак – син Христо и дъщеря Светла, а през 2014 г. Михаела Калайджиева, близначка на Гергана Паси, му роди син Борислав Дионисиев-младши. Тогава бизнесменът беше на 67 г., а Михаела-на 41 г.

Бизнесменът има и още една дъщеря – Рада, от украинката Олга Шчербицка.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

В Северна Македония изумиха: Футболисти тренират в единия край на терена, а в другия - сватба (ВИДЕО)

Северномакедонският футболен клуб Пелистер от град Битоля се прочу в целия свят след последната си тренировка. Докато играчите подобряваха уменията си за игра с топката, в другия край на терена на "Тумбе Кафе" имаше истински празник. Младоженец и най-близките му си правеха сватбени снимки, а един от присъстващите дори размахваше […]