Почина режисьорът Снежина Танковска

NetNews

"Лек път, Снежина Танковска. Ще ни липсваш много!" – С тези думи Съюзът на артистите в България съобщи за кончината на режисьора и педагог проф. Снежина Танковска.

Танковска почина на 70-годишна възраст.

Снежина Танковска е родена на 23.02.1951 г. в София. Завършва режисура при проф. Енчо Халачев във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” през 1973. Същата година дебютира с постановката на „Мирандолина” от К. Голдони в Драматичен театър – Сливен. В периода 1977 – 87 е преподавател във ВИТИЗ; през 1987 е директор на Учебния драматичен театър при ВИТИЗ; от 1993 до 2000 е заместник ректор на НАТФИЗ; през 1999 придобива научна степен професор; декан на факултет по сценични изкуства през 2001 и в Летните курсове на Лондонския университет в периода 1992 – 93; завършва програма по управление на проекти в областта на изкуствата към фондация „Марсел Хиктер” през 2000.

Проф. Снежина Танковска е дългогодишен педагог в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” на класове по актьорско майсторство и режисура за драматичен театър. Нейни студенти са били Йоана Буковска, Слав Бойчев (художествен ръководител и директор в Актьорски школи – МОНТФИЗ), Ирина Първанова-Раши и др.

Проф. Танковска има няколко специализации в областта на сценичните изкуства в ГИТИС, Москва (1975), Лондонски университет (1992-1993), участия в семинари на ЕЛИА по мениджмънт на проекти в областта на културата, Амстердам (1995), притежава Европейска диплома по мениджмънт на културни проекти (2000). Също така участва във важни международни театрални конференции, симпозиуми и фестивали в САЩ, Испания, Финландия, Гърция, Швейцария, Австрия, Кипър, Франция, Португалия, Румъния и др.

Член е на Борда и на Изпълнителния комитет на Европейската Лига на Институтите по Изкуства за 6 години, както и на Международния Театрален Институт и Съюз на артистите в България.

Мир на душата ѝ.

Лек път, Снежина Танковска? Ще ни липсваш много!

Posted by Съюз на артистите в България / Union of Bulgarian Actors on Sunday, December 27, 2020 Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кръщават цели площади на Марадона

Месец след смъртта на Диего Армандо Марадона, в италианския град Неапол продължават да мислят как да увековечат своя идол. Стадионът на Наполи вече носи името на аржентинската легенда, а една от метростанциите до съоръжението също бе прекръстена на Марадона. Вчера стана ясно, че в града ще бъде открит музей, посветен […]