По-малко родени деца и повече разводи

NetNews

По-малко родени деца и повече разводи през миналата година спрямо 2020 г. Това става ясно от данни на Националния статистически институт. Разводите през миналата година са с 11 на сто повече от тези през 2020 г., предаде bTV.

77% от тях са в градовете и се разтрогват средно, след средно 15 години брак. През 2021 година са родени малко над 59 000 бебета, което е спад с 0,7 на сто спрямо 2020 г. Средната възраст на жените за първо дете остава непроменена – 27 години.

Най-висока е раждаемостта в Сливен. Следват София и Пловдив. Най-малко деца са се родили в Кърджали, Смолян и Габрово. В столицата средната възраст за раждане на първо дете е 30 години, а най-млади са майките в Сливен – средно на 22 години. През миналата година едва 13 на сто от семействата са се решили на трето дете. Половината от родените бебета са първи за майката. „България изостава с подкрепата на многотедните семейства, на множествената раждаемост», каза доц. Алексей Пампоров, социолог и експерт по демография.

Намаляват и жените във фертилна възраст – за 10 години са с 218 хиляди по-малко. „Жените между 20 и 45-49 са една значителна част от мигрантите. Тук няма кой да остава и да ражда, така да кажем. Затова раждаемостта в абсолютни стойности е по-ниска“, обясни Пампоров. И още – 60% от децата са родени без сключен брак между родителите. Тези двойки обаче не влизат и в статистиката за бракоразводност.

Според експерти – по-големият брой на разводите в градовете е пропорционален на населението в тях. „България след Италия, Ирландия и Малта е сред страните с най-ниска бракоразводност“, заяви доц. Алексей Пампоров. През 2020-та у нас – обратно на световната тенденция – е имало спад на разводите. Тази година броят им е колкото преди COVID кризата.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

"Болшой театър" свали представления на режисьори, несъгласни с Путин

Руският „Болшой театър“ отмени представления на двама режисьори, обявили се против войната в Украйна, предаде Ройтерс. От афиша за този месец са свалени операта „Дон Паскуале“ на Тимофей Кулябин, както и балетното представление „Нуреев“ на Кирил Серебренников. Не се посочва причина за това решение. В профила си в Instagram Кулябин […]