По света: Наблюдава се скок на цените на храните

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Световните цени на храните през 2021 г. средно са се увеличили с една четвърт /плюс 28,1%/. Това съобщава „Комерсант“, позовавайки сена данните от Организацията по прехраната и земеделието на ООН /ФАО/.

Поскъпването е най-мащабното за последните години – нараснала е цената на всички основни групи земеделски продукти, а не само на зърното и маслата, предава БГНЕС.

Средният годишен индекс е 125,7 пункта. В края на декември показателят е бил равен на 133,7 пункта – с 0,9% по-малко в сравнение с предходния месец, но с 23,1% повече, отколкото през декември 2020 г. Специалистите на ФАО смятат, че заради „големите разходи, продължаващата пандемия и неясните климатични условия“ едва ли може да се разчита на стабилизация на цените през 2022 г.

Цените на житните култури са рекордни през 2021 г. /плюс 27,2%/. Така например цената на царевицата и пшеницата поскъпнаха съответно с 44,1% и 31,3%. Единствената култура, чиято цена намаля през миналата година, е оризът /минус 4%/. От ООН заявиха, че оскъпяването на транспортните разходи и било компенсирано от нарасналата конкуренция между производителите.

От всички храни най-много са поскъпнали растителните масла и захарта. Цената на маслата е нараснала с рекордните 65,8% годишно, а на захарта – 37,5%, което е максимум от 2016 г. Млечната продукция е поскъпнала с 16,9%, месната – 12,7%.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Заподозреният за убийството в кв. "Люлин" се предаде

Снимка: БГНЕС Заподозреният за убийството в столичния квартал „Люлин” се е предал, съобщи Нова тв. Престъплението беше извършено в неделя вечерта. 32-годишен мъж бе намушкан смъртоносно с нож, след като той и негови приятели празнували раждането на дете. Повод за агресията станал шум от фойерверки. Убитият 32-годишен Илиян Илиев е […]