По-смъртоносен ли е COVID-19 от грипа?

NetNews

Смъртността при Ковид-19 е много по-висока от тази при обикновения грип, казват експерти. "Няма база за сравнение. При грипните епидемии не е имало толкова много пациенти с най-тежка форма на белодробна недостатъчност."

Интензивните отделения в Саксония са пълни. Голяма част от леглата са заети от пациенти с Ковид-19. Персоналът в клиниките вече изнемогва. Подобни критични ситуации са ни непознати от обичайния сезонен грип. И този факт сам по себе си показва, че Ковид-19 и инфлуенцата са твърде различни.

"Няма никаква база за сравнение"

Но по-висок ли е процентът на смъртността при Ковид-19? Ето какво казва проф. Теа Кох, директорка на отдела по анестезиология и интензивна терапия към университетската клиника в Дрезден. Именно там се лекуват най-тежко заболелите пациенти с коронавирус: "Да, смъртността при Ковид-19 е определено по-висока от тази при обикновения грип. В нашите интензивни отделения никога досега не сме имали толкова голям брой тежко болни пациенти. И в случая не говоря само за Дрезден. При нито една от всички досегашни епидемии от инфлуенца не е имало толкова пациенти с най-тежка форма на белодробна недостатъчност. Това е нещо абсолютно ново за нас. Затова няма никаква база за сравнение между грипа и Ковид-19."

Нека сравним и данните: по време на особено тежката грипна вълна през 2017/2018 Статистическата служба е регистрирала 25 100 смъртни случаи. Същевременно лабораторно доказаните случаи на починали в резултат на грипни вируси, според института "Роберт Кох", през въпросния зимен сезон са били малко под 1700. При заразените с коронавирус смъртните случаи към момента са около 24 000. И това не е прогноза или математически изчисления.

Важен показател в случая е т.нар. Case Fatality Rate – т.е. ниво на смъртност. То показва какъв дял от хората с определено заболяване умират от него. В грипната вълна през 2017/2018, по данни на "Роберт Кох", нивото на смъртност е било от 0,5%. А какво е то в сегашната пандемия от Ковид-19?

"Общата смъртност от Ковид-19 възлиза на 1,8% до 1,9%. А сред пациентите, при които се налага изкуствено дишане, смъртността е значително по-висока. При всички тях се стига до пълен отказ на белите дробове. При тези пациенти смъртността е между 30% и 50%", казва проф. Теа Кох.

Пандемията обаче далеч не е приключила. Затова и данните за смъртните случаи, свързани с Ковид-19, не са пълни. Първата вълна през пролетта беше по-лека от сегашната. Тогава нямаше толкова много починали, както сега. Затова може да се очаква, че окончателното ниво на смъртност от Ковид-19 навярно ще е дори още по-високо от 1,8%.

16 пъти по-висока смъртност?

Но нека обърнем по-голямо внимание на данните от пролетта. Един американски изследователски екип състави международен мета-анализ за нивото на смъртност сред заразените с коронавирус при първата вълна на пандемията. Този вид анализи показва съотношението между смъртните случаи и броя на заразените. Данните, отчетени след първата вълна през пролетта, са показали следното: Ковид-19 е значително по-смъртоносен от грипа. А рискът от смърт при това заболяване расте прогресивно и драматично с напредването на възрастта, обяснява вирусологът на клиниката "Шарите" Кристиан Дростен.

Той пояснява и това, че в продължение на много години смъртността от инфлуенца в САЩ е била от 0,05%, докато мета-анализът за Ковид показва смъртност от 0,8%. С други думи, според този анализ, смъртността при Ковид е 16 пъти по-висока от тази при сезонния грип, казва Дростен. На всеки починал вследствие от грипен вирус в САЩ се падат по 16 починали, заразени с коронавирус.

Има и още един важен фактор. "Актуалните нива на смъртност са изчислени въз основа на периоди, в които държави като Германия вече бяха предприели сериозни мерки срещу разпространението на коронавируса. Колко високо щеше да е действителното ниво на смъртност без тези мерки, никой не може да каже", коментира президентът на Германската статистическа служба Георг Тийл.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ЦСКА пожали Левски - спечели само с 1:0

ЦСКА победи Левски с 1:0 в отложен мач от 13-ия кръг на efbet Лига и подгони лидера в класирането Лудогорец. Единственото попадение в срещата реализира Али Соу в 20-ата минута. "Червените" бяха по-добрия тим на терена, като пропуснаха редица положения, между които и дузпа на Тиаго Родригес, която бе отразена […]