ПП внесе сигнал в ДАНС заради БАБХ

NetNews

„Продължаваме промяната“ (ПП) внася в ДАНС сигнал за защита на интересите на Агенцията по храните. От партията посочват, че е възможно престъпно деяние срещу националната сигурност на България. Допълват, че сигналът е свързан с „установени бездействия, които възпрепятстват Агенцията от защита на интересите ѝ във връзка с граничния контрол на пункта „Капитан Андреево“.

„Всички вече знаем, че България е напът да получи пореден отказ за присъединяване към Шенгенското пространство. Българите все още няма да можем да пътуваме без паспорт, както останалите европейци. Въпреки че нашите служби и администрации са положили много усилия през последните години и технически страната ни е готова. Но на нас ни се каза от партньорите в Нидерландия, че България има сериозен проблем с корупцията и с прилагането на закона и правовата държава по принцип. Правителството „Петков” започна мащабни реформи, за да възвърнем доверието както в българските граждани, така и в нашите партньори в ЕС. Акцията на ГКПП „Капитан Андреево” беше основополагаща, за да може европартньорите ни да видят, че една от най-големите сухопътни граници в Европа може отново да е сигурна”. Това заяви Даниел Лорер от ПП, съобщи novini.bg.

По думите му обаче БАБХ изглежда саботира акцията, подета от кабинета „Петков”. „Сигналът, който ще внесем, касае бездействието на тази институция по отношение на мерките, които взехме, за да не се повтаря ситуацията там”, подчерта Лорер.

Христо Даскалов обяви, че е безобразие и престъпление това, че всички дела, които са заведени от БАБХ, когато той е управлявал Агенцията, сега са на улицата. За това какви са причините, той коментира, че всичко било свързано с това, че добре се е работило с тях, а дали в основата има политика, не знае.

„Сега, ако отиде някой на „Капитан Андреево“ ще види, че там няма никакво видеонаблюдение. „А искаме да сме в Шенген, няма как да стане“, напомни Даскалов.

За изграждането на видеонаблюдение е било осигурено абсолютно всичко, обясни той.

Имало е и подозрения за неформални връзки между служители на БАБХ и „Евролаб“. Затова е била въведена една ротационна система, която не функционира в момента, каза още Христо Даскалов.

„Сигналът към ДАНС е 4 страници. С приложенията е 25-30 страници. Той материализира нашите притеснения, че със своите действия или бездействия сегашното ръководство на БАБХ застрашава националната сигурност на България и компрометират държавния интерес”, заяви от своя страна Иван Христанов.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Проф. Габровски: България е на кръстопът на твърде много кризи. Това нещо трябва да се спре

„През последните години съм получавал много покани за 2 неща – едното е да работя в чужбина, другото е да вляза в политиката, винаги досега съм отказвал. В момента България е на кръстопът на твърде много кризи – социална, икономическа, енергийна, има сериозен мигрантски натиск и една от водещите причини […]