Правителството одобри промени, свързани с втората пенсия

NetNews

Промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се регулира фазата на изплащане от втория пенсионен стълб, одобри правителството на днешното си заседание, съобщиха от "Дондуков" 1.

„Това е изключително важно за 17 000 жени, които предстои да се пенсионират през септември 2021 г. и още около 200 000 души в следващите години“, докладва министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на премиера Борисов.

Министър Сачева уточни, че се залага през универсалните пенсионни фондове да има 3 вида пенсионни продукти – пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане на средствата по индивидуалната партида и еднократно изплащане на средствата по индивидуална партида, когато размерът на средствата е по-малък от трикратния размер на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст.

Регламентират се основните правила за отпускане, изплащане, преизчисляване и актуализиране на пенсиите, както и правата на наследниците на осигурените лица и на пенсионерите от универсалните пенсионни фондове.

До края на март над 2 млн. възрастни хора у нас ще получават като добавка 50 лв. към пенсиите си, реши още правителството на Борисов. За това са отделени 318 млн. лв. От 1 януари минималната пенсия става 300 лв., а от 1 юли всички останали пенсии се повишават с 5%. През април месец 392 000 души, които имат ниски пенсии, ще получат добавки в размер на 120 лв. за хранителни продукти. Това струва на бюджета 47,4 млн. лв.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Локо Сф взема германски халф, подписва и с освободен от Левски

Селекцията в Локомотив (София) продължава с пълна сила. "Железничарите" по-късно днес ще подпишат с разтрогналия с Левски Деян Иванов. В "Надежда" чакат и дефанзивния халф Флодин Балоки за старта на подготовката си, съобщава "Труд". Играчът на Атлас има сериозен опит в долните дивизии на Германия. Той е роден в Конго […]