Правителството предостави на Ямбол бивши военни имоти

NetNews

С решение на правителството от 5 май, община Ямбол получава държавни имоти на ул. „Ген. Владимир Заимов“ в града /бивши „Пехотински казарми“/. Става въпрос за 6 имота с обща площ 342 692 кв. м заедно с построените в тях сгради.

През изтеклите 12-13 години са отправяни многобройни искания от страна на общината за придобиване на имотите в този район, има и няколко решения на общинския съвет. Последното писмо до МО е изпратено миналата година. Служебният министър Георги Панайотов дава положително становище, като се пристъпва към процедурата по прехвърляне на терените, част от която е и настоящото решение на МС.

Припомняме, че в периода 2010 – 2015 г. по-голяма част от военните имоти с отпаднала необходимост бяха прехвърлени на община Ямбол по настояване на тогавашното местно управление. Четири терена в бившите „Пионерни казарми” с обща площ около 80 декара, заедно със сградите върху тях, бяха предоставени за нуждите на създадения там общински Музей на бойната слава. Други четири имота с площ над 600 декара са придобити през 2013 г. в местността „Червен баир”, но без сградите, тъй като по това време те вече не съществуваха. В района на „Пехотинските казарми” е предоставен един терен с площ 25 декара и намиращите се там сгради.

С последното решение на правителството повечето от бившите военни терени вече са върнати на града. Изключение прави имот, в който се съхранява движимо имущество в управление на министерство на отбраната, както и теренът от близо 100 декара, продаден по времето на министър Каракачанов за около 7 млн. лв.

Общината ще използва имотите за обособяване на паркови зони за отдих, спорт с добре развита игрова среда и възможност за осъществяване на социални и културни мероприятия и развлечения. По този начин ще се даде възможност за обособяване на нова градска територия за рекреация и спорт чрез паркова зона, пешеходни и велоалеи, площадки за спорт и озеленяване. Към настоящия момент имотите – частна държавна собственост са в управление на областния управител на област Ямбол, който трябва да извърши фактическото им предаване на общината.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Георги Мамалев ще бъде специален гост на „Златната липа“ 2022

Големият български комедиен и драматичен актьор Георги Мамалев ще бъде специалeн гост на IX-ото издание на Международния филмов фестивал „Златната липа“. Актьорът с най- заразителната усмивка, изиграл над 45 роли на големия и малкия екран, ще получи наградата „Златна липа“ за цялостен принос в киното, съобщи създателят на фестивала и […]