Прави ли се опит да се избегне най-сложното в отношенията с РСМ?

NetNews
България запазва позицията си във връзка с преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз, реши Консултативният съвет по национална сигурност.

„В някои отношения решението след КСНС не ме изненадва, което е добрата новина. България ще продължи да отстоява позицията, свързана с основното изискване да се спазва Договорът за добросъседство от 2017 година. Това, което малко ме притеснява като историк е, че във всичките точки, които се казаха историята отсъстваше. Разбирам изключителната необходимост да се демонстрира някакъв прогрес в двустранните отношения и той наистина може да бъде постигнат в някои области, които не изглеждат толкова сложни и трудни, а принципно са перспективни“, заяви историкът проф. Даниел Вачков в „Денят ON AIR“.

Той добави, че се прави опит да се избегне най-сложната област във взаимоотношенията, която е основният ни проблем в отношенията ни със Северна Македония.

„Проблемът не е чисто научен или академичен спор. Той опира до много неща. Това, което констатираме в комисията от три години и половина, е, че има едно категорично нежелание да се възприеме една от основните тези в точка осма за уточняване на общата история. Нежелание да се признае, че между населението на днешна Република Северна Македония и днешна Република България във вековната история има изключително много общи черти. Тук не говоря само за моментите, когато тези територии са били част от една държава. Ние говорим за процеси – културни и икономически, които са били сходни и когато Македония не е била част от България“, обясни историкът пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Вачков поясни, че официално никой в България няма да отстъпи по историческите проблеми, защото нашата теза се гради върху автентични, адекватни извори.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Плащаме повече при теглене на каса и банкомат

Снимка: БГНЕС От тази година плащаме повече, както при теглене на каса, така и на банкомат. Таксите ще бъдат различни в зависимост от сумата. По-скъпо ще ни струва и при превод на средства – т.е. ако местим пари от сметка в сметка: независимо дали сметките са в една и съща […]