Празник на златоградското чеверме посрещна хиляди гости от страната и съседния гръцки регион

NetNews

Празникът на златоградското чеверме събра днес гости от страната и от съседния гръцки регион.

Мнозина от празнуващите спазиха традицията на празника да бъдат в национални носии и представиха автентично облекло на различни фолклорни области на България. Шествие от пременени в носии празнуващи, акомпанирани от „101 каба гайди“ и 100 чевермета премина през Златоград. Кметът на общината Мирослав Янчев, който също свири на емблематичния родопски музикален инструмент, бе начело на гайдарите.

Родопският град е сцена на двудневни празници, открити на 6 май с надсвирване на гайдари и надиграване на танцови състави. Близо 20 000 гости и туристи са посетили фестивала в Златоград, по данни на общинската администрация.

Празникът на златоградското чеверме предизвика изключително голям интерес от гости от цялата страна и показва колко е липсвал фестивалът през двете пандемични години, коментира за БТА Александър Митушев, управител на Етнографския комплекс. Според него това е най-мащабното издание на празника на чевермето от създаването му досега.

Хотелите в Златоград и съседните градове са пълни около празниците, отбелязвайки значително активизиране на туристическия поток.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Треньорът на Арда: Вече не знам колко гола трябва да вкараме, за да победим

Старши треньорът на Арда Стамен Белчев нямаше как да бъде доволен след домакинското равенство от 4:4 срещу Локомотив Пловдив. Кърджалийци имаха аванс от три гола в 76-ата минута, а в края можеха дори да изпуснат победата. „Обърка се, че след 4:1 си повярвахме, че мачът е свършил и безобразните действия […]