Преврат оскъпи драстично алуминия

NetNews

Гвинея е вторият по големина производител на боксит (най-важната алуминиева руда) в света. Военният преврат от 5 септември веднага се отрази на цената на алуминия, който достигна 10-годишен връх. Поскъпването е от 1% само за два дни, достигайки нива от 2776 USD/тон на Лондонската борса.

Алуминият се използва широко в производството на бирени бутилки, строителството и автомобилостроенето.

Политическите сътресения в Гвинея, в резултат, на които беше свален от власт президента Алфа Конде, притесниха предприемачите, че ще бъдат нарушени доставките на боксит и това неминуемо се отрази на цената на алуминия.

Гвинея доставя 25% от световния боксит. Най-големите пазари са Китай и Русия. Aĸциитe нa pycĸия пpoизвoдитeл нa aлyминий Ruѕаl ce пoвишиxa на 6 септември c 4% в Mocĸвa, a тeзи нa ĸитaйcĸaтa Аlumіnіum Соrроrаtіоn пocĸъпнaxa c 5% зapaди пo-виcoĸитe цeни нa aлyминия. B Eвpoпa aĸциитe нa Nоrѕk Нуdrо нapacнaxa c 5% в Ocлo.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Одитен доклад: Костадин Ангелов взел Александровска на плюс, оставил я в дългове

Бившият здравен министър от правителството на ГЕРБ Костадин Ангелов е поел през 2013 г. Александровска болница с добри финансови резултати, но след това под негово управление лечебното заведение натрупва значителни дългове. Това са част от изводите на одитен доклад, разпространен от Министерството на здравеопазването. В съобщението се припомня, че Ангелов […]