Преговорите за членство на Украйна в ЕС трябва да започнат „тази година“ според Мецола

NetNews

Председателят на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола призова Украйна да започне преговори за членство в Европейския съюз още през тази година.

Мецола се срещна с президента Володимир Зеленски и други висши украински служители в събота по време на посещението си в западния град Лвов.

„Надявам се, че преговорите за присъединяване могат да започнат още тази година. Бъдещето на Украйна е в Европейския съюз“, каза Мецола след срещата си със Зеленски.

През юни Украйна получи статут на кандидат за присъединяване към 27-членния блок, четири месеца след като Русия започна пълномащабната си инвазия. Събитието беше приветствано тогава от Зеленски като „историческо“, въпреки че преговорите могат да отнемат години.

След официалния старт на преговорите Европейската комисия ще трябва да прецени дали Киев отговаря на критериите за членство в ЕС по отношение на доброто управление, изкореняването на корупцията, демократичните свободи и върховенството на закона.

Процесът често отнема повече от пет години. Преговорите с Турция и страните от Западните Балкани са в застой на фона на многобройни пречки.

Мецола похвали напредъка на Украйна. „Темпото, с което правителството напредва по отношение на кандидатурата за членство в ЕС, ме впечатлява“, каза тя.

Мецола също така призова западните съюзници на Украйна да увеличат доставките на оръжие за украинската армия, която от месеци се бори с руската офанзива в източните региони Донецк и Луганск, и се изказа в подкрепа на доставката на модерни военни самолети за Киев

„Държавите членки трябва сериозно да обмислят изпращането на изтребители за Украйна“, каза Мецола. Тя проведе разговори и с Руслан Стефанчук, председател на украинския парламент, Върховната рада.

По-рано през седмицата в Лвов се проведе конференция по въпросите на правосъдието, на която бяха обсъдени начини Русия да бъде поведена под съдебна отговорност за непредизвиканата си агресия, започнала в Украйна преди година.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Църквата почита Православна неделя, първата от Великия пост

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg Днес е Православна неделя. Така се нарича първата неделя от Великия пост, когато се припомня едно от най-важните събития в живота на Църквата: възстановяването на почитта към светите икони. Това станало през 843 г. със съдействието на императрицата света Теодора. Преди това повече от сто години […]