Преговорите между Русия и САЩ продължиха над 7,5 часа

NetNews

САЩ и Русия завършиха преговорите си по сигурността в Женева, предадоха световните агенции. Разговорите продължиха повече от 7,5 часа на територията на постоянното представителство на САЩ в Женева. В хода на консултациите имаше няколко почивки.

След края на разговорите в 16.32 ч. местно време ръководителите на двете делегации Уенди Шърман и Сергей Рябков дадоха изявления за медиите. Пред медиите Рябков заяви, че Русия е казала на САЩ, че няма намерение да напада Украйна, предадоха световните агенции.

„Обяснихме на колегите, че нямаме и не може да имаме никакви планове, никакви намерения за нападение на Украйна, а всички мероприятия по бойна подготовка на войските, нашите сили са осъществявали в пределите на нашата национална територия. Няма основания за опасения от какъвто и да е сценарий за ескалация на напрежението в тази връзка“, каза Рябков, цитиран от ТАСС.

Той заяви, че САЩ взимат много на сериозно руските искания във връзка с гарантиране на сигурността. Той обаче добави, че САЩ не трябва да подценяват риска от конфронтация, предаде Франс прес.

Рябков добави, че разговорът със САЩ относно гарантиране на сигурността е бил сложен, дълъг, много професионален, задълбочен, конкретен и без опити да се заобикалят острите ъгли, предаде ТАСС. Той допълни, че ситуацията с двустранните преговори не е безнадеждна. Ползата от провеждането в Женева на такива разговори е била в това, че за първи път двете страни са могли да поговорят по въпроси, които по-рано не са били повдигани и да назоват нещата с истинските им имена, което само по себе си има оздравителен ефект върху отношенията на Русия със Запада, смята Рябков.

Рябков заяви, че позицията на Русия относно гаранциите за сигурността е твърда, но Москва не е повдигала ултиматуми. Русия е разяснила на САЩ в Женева защо за нея е абсолютен императив да получи правови гаранции за неразширяването на НАТО, посочи заместник-министърът. Той каза, че преговорите между Русия от една страна и САЩ и НАТО от друга по въпроса за сигурността не трябва да се проточват месеци или години.
Според Рябков база за договорености между Русия и НАТО относно гаранции за сигурността има и Русия се обявява за продължаване на диалога. Русия няма да отстъпва от своите искания за гарантиране на сигурността, подчерта обаче Рябков, но добави, че баланс на интересите между Русия и НАТО може да бъде намерен и без да се налага Русия да се отказва от своите искания.

Заместник-външният министър заяви, че Русия ще вземе по-нататъшни решения в областта на гарантиране на сигурността след провеждането на другите две важни срещи тази седмица, тази между НАТО и Русия в Брюксел на 12 януари и тази на Постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа на 13 януари във Виена. Заместник-министърът каза също така, че Русия ще продължи ученията на своя територия, независимо от възраженията на НАТО.

Рябков съобщи и че, на преговорите в Женева е била засегната темата за бъдещето на Договора за мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения.
От своя страна ръководителката на американската делегация на преговорите Уенди Шърман заяви, че Вашингтон е повторил пред Русия предупрежденията си в случай на инвазия на Украйна, предаде Франс прес. Тя поясни, че преговарящите страни са обсъдили евентуални реципрочни лимити на ракетите и на военните маневри в Европа. Вашингтон обаче е предупредил Москва, че политиката на отворените врати на НАТО трябва да продължи въпреки руските искания, заяви Шърман.

„Представихме известен брой идеи, въз основа на които двете страни биха могли да вземат реципрочни мерки в съотвествие с нашите интереси в областта на сигурността и които допускат подобряване на стратегическата стабилност“, заяви тя.

„Ние сме обаче твърди в нашето противопоставяне на предложения в областта на сигурността, които са напълно неприемливи в САЩ. Ние няма да позволим на никой да сложи край на политиката на отворени врати на НАТО“, добави Шърман.

Тя разказа, че е повторила пред руския си колега, че всяка инвазия на Украйна ще доведе до значителни и огромни последици на Запада спрямо Русия.

Шърман съобщи, че е казала на Рябков, че Вашингтон няма намерение да преговаря по украинския въпрос, без да асоциира към тези разговори Киев, нито да обсъжда детайлно въпроса за архитектурата на сигурността в Европа без европейците.

Шърман каза, че засега Русия не е дала отговор на американското искане за деескалация на украинската граница. Тя обясни, че Москва би могла да започне тази деескалация, като изпрати в базите им своите военни, струпани по границата в последните седмици на границата.

Шърман съобщи, че е казала на Рябков, че САЩ са готови да продължат разговорите в скоро време, по-специално тези относно ракетите и ракетните системи, разполагани в Европа, предаде ТАСС. Тя обаче каза, че САЩ нямат намерение да обсъждат на преговори с Русия числеността на своите войски в Европа.

Шърман добави, че на преговорите е бил обсъден въпросът за военните учения в Европа. Двете страни са обсъдили пътищата за установяване на взаимни ограничения на мащабите на военните учения на континента и за увеличаване на прозрачността относно тези учения на взаимна основа. Тази тема, според Шърман, ще се обсъжда и на разговорите НАТО-Русия в Брюксел в сряда.

Американската представителка определи разговорите, проведени днес в Женева като откровени и директни. Двете страни са се опитали да разберат взаимните си позиции, добави тя. (БТА)
 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Залозите са високи: Срещите на Русия със Запада в миналото и сега

Толкова високи са залозите от страна на Русия за бъдещата архитектура за сигурност на Европа и толкова неизбежна е заплахата от война в Украйна, че трите отделни срещи, организирани между Русия и Запада тази седмица, неизбежно са сравнявани с някои от големите западно-руски срещи в миналото, от Ялта през 1945 […]