Прегръдките са полезни за здравето

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Прегръдките са част от общуването. Не само хората се прегръщаме. Животните също го правят по свой начин. Близостта, от която всяко живо същество има нужда, може да се подари само с една прегръдка, пише az-jenata.bg.

Във време на пандемия, в което живеем вече втора година, милиони хора страдат от липса на близост и подкрепа от близки, защото са на разстояние от тях или защото се опитват да ги предпазят, придържайки се към физическата дистанция.

Когато усещането на допир до близките ни същества е ограничено, страда цялостното ни здраве, в това число и психиката. Хората имат нужда да усещат близостта на любимите си същества. Прегръдките са начин да почувстваме хората, които обичаме, да получим подкрепа от тях и да им я дадем. Те имат много повече ползи за здравето, отколкото предполагате.

Усещането за допир до друго човешко същество е кодирано дълбоко в гените ни. То е активиращият механизъм, който се проявява пръв, когато бебето се роди. То има нужда най-напред от допира на кожата на майката, за да се успокои. Този инстинкт е жив и активен през целия ни живот. Създадени сме да усещаме близостта и допира на други човешки същества. Имаме нужда от това. И ползите за здравето от прегръдките го доказват. Прегръдките подобряват съня Гушкането с интимната половинка или с друг близък човек от семейството, приятел, има успокояващи свойства. То регулира механизмите на съня, като понижава хормона на стреса кортизол. Кортизолът е ключов регулиращ фактор за съня. Високите нива на кортизол могат да навредят на цикъла будност – сън, като предизвикат трудности в заспиването, неспокоен сън, безсъние, ранно преждевременно събуждане преди да сте се наспали.

Прегръдките намаляват влиянието на стреса Стресът е навсякъде в ежедневието ни. Можем да се опитваме да го избягваме, но не можем да го премахнем изцяло. И тъй като е невъзможно, можем да опитаме да му противодействаме, като намалим реактивността на организма си към него. С други думи да се научим да го пренебрегваме. Това става по-лесно, когато се чувстваме добре и щастливи, а прегръдките дават именно това усещане.

Прегръдките увеличават усещането за благосъстояние и удоволствие Близостта, докосването, прегръдките и усещането за допир до любимите ни същества ни дават сили да продължаваме да се борим с трудностите в живота. Тях винаги ще ги има, а преодоляването им е по-лесно, когато знаем, че имаме подкрепата на любимите хора. Когато те ни прегръщат, в тялото ни се освобождават ендорфини, които ни карат да се чувстваме по-добре във физически и психически смисъл. Чувстваме се по-щастливи и доволни въпреки проблемите, които имаме.

Прегръдките помагат да се борим с инфекциите Прегръдките влияят върху хормоните в тялото ни, включително на нивата на окситоцин и кортизол. Тези хормони имат отношение към функциите на имунната система. Когато хормоните ни са балансирани, имунната система съумява да се бори по-качествено с инфекциите. Това позволява на тялото да се справя по-добре и по-бързо с вирусите, бактериите и патогените.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Опитаха да изнасилят 14-годишна до двореца "Врана"

Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт в Софийски районен съд срещу мъж на 28 години, който се опитал да изнасили момиче, съобщиха от прокуратурата. На 21.05.2021 г., около 19.30 часа зад спирка на Центъра за градска мобилност на "Резиденция Врана" в гр. София , Д.А. извършил действие с цел да […]