Предложение: Да се удължи прилагането на 9% ДДС за някои стоки и услуги

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане предложения за промени на три данъчни закона, съобщава пресцентърът на Министерството на финансите.

Предлагат се промени в Закона за данък върху добавената стойност, Закона за акцизите и данъчните складове и Закон за корпоративното подоходно облагане. С измененията в нашето данъчно законодателство се въвеждат изискванията на редица европейски директиви, чиито разпоредби страната ни трябва да транспонира до края на 2021 година.

Промените в Закона за данък върху добавената стойност са свързани с необходимостта от въвеждане на разпоредбите на Директива)2021/1159 на Съвета от 13 юли 2021 г. за изменени на Директива 2006/112/ЕО по отношение на временните освобождавания при внос и някои доставки в отговор на пандемията от COVID-19 и на Директива 2019/2235 на Съвета от 16 декември 2019 г. за изменение на Директива 2006/112/ЕО относно общата система на данъка върху добавената стойност и Директива 2008/118/ЕО относно общия режим на облагане с акциз по отношение на отбранителните дейности в рамките на ЕС. Прецизирани са разпоредби, свързани с прилагането на режими извън Съюза, в Съюза и за дистанционни продажби на стоки, внасяни от трети страни или територии.

За справяне с последиците от пандемията от COVID-19 с проектозаконът се предлага удължаване на срока за прилагане на намалената ставка от 9 на сто на ДДС за някои стоки и услуги – до прекратяване на обявената извънредна епидемична обстановка на територията на България. Предлага се и разширяване на обхвата на храните, подходящи за бебета или за малки деца, за които се прилага намалената ставка.

Предложените промени на Закона за акцизите и данъчните складове, са в съответствие с Директива (ЕС) 2020/262 на Съвета от 19 декември 2019 г. за определяне на общия режим на облагане с акциз;

Директива (ЕС) 2020/1151 на Съвета от 29 юли 2020 г. за изменение на Директива 92/83/ЕИО за хармонизиране на структурата на акцизите върху алкохола и алкохолните напитки;

Директива (ЕС) 2020/2235 на Съвета от 16 декември 2019 г. за изменение на Директива 2006/112/ЕО относно общата система на данъка върху добавената стойност и Директива 2008/118/ЕО относно общия режим на облагане с акциз по отношение на отбранителните дейности в рамките на Съюза.

С цел повишаване на правната сигурност за икономическите оператори се поясняват разпоредбите, свързани с режима за освобождаванията на денатуриран алкохол.

Промените в Закона за корпоративното подоходно облагане са за транспонирането на разпоредбата на чл. 9а от Директива (ЕС) 2016/1164 на Съвета от 12 юли 2016 г. за установяване на правила срещу практиките за избягване на данъци, които пряко засягат функционирането на вътрешния пазар. С въвеждането на предлаганите изменения и допълнения се очаква ограничаване на възможностите за злоупотреби и отклонение от данъчно облагане, както и прецизиране на действащи разпоредби. В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта са предвидени промени и в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Владо Николов подаде оставка, като координатор на националните отбори

Бившият капитан на националния отбор по волейбол Владо Николов обяви, че се оттегля от поста на координатор на националните отбори. Новината той потвърди пред БНТ, където сподели и мнението си за настоящето и бъдещето на „лъвовете“ и „лъвиците“. „Оценката ми е двуполюсна (след напускането). При мъжете и жените се представихме […]