Председателство на Казахстан в Съвещанието за взаимодействие и мерки за доверие в Азия (СВМДА)

NetNews

С действията си на международната сцена и още повече на сцената на регионалните отношения Казахстан отдавна е спечелил статут на опора на мира и стабилността. За това идеята за създаване на Съвещание за взаимодействие и мерки за доверие в Азия e като нещо естествено родена точно в тази държава, и за първи път бе обявена от първия президент Нурсултан Назарбаев през 1992 г. на Общото събрание на ООН.

СВМДА прилича на ОССЕ – то също някога започна като среща, но в същото време има свои специфични функции и предназначение. Миналата година Казахстан получи председателството на СВМДА за 2020-2022 година. Може би най-забележителното събитие на казахстанското председателство е концепцията за новата роля на СВМДА. За първи път Съвещанието се възприема като Форум за регионална сигурност, а това ще даде възможност пространството му да се обхване със система на дълбоко доверие и активно взаимодействие, да се разширят възможностите за укрепване на сътрудничеството между държавите-членки, и да се засили приносът на Съвещанието за нарастващата роля на Азия в международните дела.

Такава амбициозна задача Съвещанието досега не е поставяло пред себе си. И това беше невъзможно, тъй като през изминалия период страните от Централна Азия бяха заети с национално и държавно строителство, върху което се концентрираха всички сили на политическия елит в региона. Сега, когато този процес в общи линии е завършен и най-важните задачи за утвърждаване на независими държави са успешно решени, те могат да се огледат и да помислят за ролята си в динамичния, бързо променящ се контекст на региона.

Друга интересна инициатива на Казахстан е създаването на Съвета на мъдреците на СВМДА, която сама по себе си носи много силен заряд на традицията и установените регионални модели на поведение. Лично аз се отнасям към нея с умерен оптимизъм и не мисля, че тя ще се осъществи в краткосрочен план – много остава да се уточни и доработи.

Много по-лесно ще бъде да се реализира идеята за Форум на аналитичните центрове. Трябва да се отбележи, че Казахстан е натрупал огромен опит в това отношение и сред централноазиатските страни, така и в цяла Азия, тъй като е една от най-престижнитe и заслужаващи доверието страни. Има опит, има политическа воля, ще се намерят ресури – такава е логиката за изпълнението на такива мерки. Ресурсите вероятно ще бъдат предоставени от фонд, чието създаване също е предвидено.

Безспорно е, че най-важната роля на Съвещанието е регионалната сигурност, която е невъзможна без дълбоко взаимно доверие. Актуализацията на Каталога на мерките и тяхното изпълнение е еднозначно проявление на модернизирането на мисленето в областта на сигурността и политическата воля, за решаване на възникналите конфликти по мирен и ненасилствен начин, като се предприемат действия във всичките 5 сфери на дейност на организацията.

Положителните резултати от дейността на СВМДА дават основателна причина за разширяването му. Такива стъпки вече са предприети. И това дава право на оптимизъм в този турболентен и объркан свят – колкото повече държави искат да укрепват доверието и сътрудничеството помежду си, толкова по-добре за цялата система от международни отношения.

Проф. дпн Татяна Дронзина

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

5 зодии винаги се бъркат в чуждите работи

Някои хора са отлични слушатели, а други дори не изчакват да довършите мисълта си и веднага ви прекъсват с непотърсени съвети. Те обичат да се бъркат в чуждите животи и да си мислят, че могат да разрешат чуждите проблеми. Често тези хора са представители на определени зодии. Ето кои са: […]