Председателят на Лекарския съюз: Лекарите ще получат бонуса от 1000 лв., има предвиден буфер от 600 млн. в бюджета

NetNews

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров уверява медицинските специалисти, че ще получат обещаните им бонуси покрай усложнената коронавирусна обстановка. Той допълни, че първо трябва да се проведат разговори с новата изпълнителна власт.

„Допълнителните пари за медици се осигуряват от държавния бюджет, а не от здравноосигурителните вноски. Т.е. НЗОК е само една пощенска кутия – през нея парите минават и се плащат на колегите. Дали ще ги има или не – за това предстои да поговорим с новото ръководство на министерството”, заяви Маджаров в сутрешния блок на "Нова телевизия".

„Тези пари са за хората, които са участвали в лечение и диагностика на болни от COVID-19”, посочи още той.

„Смятам, че на този етап лекарите ще получат бонуса от 1000 лв., защото има предвиден буфер от 600 млн. в бюджета на държавата, записан и към бюджета на НЗОК, който е за тази цел”, посочи Маджаров.

Маджаров отправи молба към ръководството на здравното министерство и НЗОК средства да бъдат предвидени и за заети в лаборатории и рентгеновите кабинети. „Засега те не са включени, което не е честно”, коментира той.

„Надявам се през лятото да гледаме малко по-спокойно на нещата и до края на сезона да не се налага да говорим толкова много за ситуацията с COVID-19“, коментира той по повод епидемичната обстановка.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

В САЩ обмислят държавно подпомагане за атомната индустрия

Администрацията на президента Джо Байдън предлага федерална подкрепа за атомната енергетика на САЩ в опит да увеличи електроенергията без въглерод, за да постигне климатичните цели на страната, пише Foxnews.com. „Министерството на енергетиката в миналото не е подпомагало АЕЦ, но мисля, че това е момент, в който можем да разгледаме този […]